Всички малко или повече сме съучастнициВчера минах през кръстовището на

...
Всички малко или повече сме съучастнициВчера минах през кръстовището на
Коментари Харесай

Задушаваща агресия по пътищата на България

Всички малко или повече сме съучастници

Вчера минах през кръстовището на бул. "Черни връх ", на което, няколко часа по-късно, някогашен футболист с множеството нарушавания на пътя умъртви две млади дами. Родителите ми живеят наоколо, вървят да пазарят в "Билла " в мола; несъмнено десетки пъти седмично минават през това кръстовище.

Четейки мненията, виждам по какъв начин доста хора упрекват, наред с килъра, несъмнено, и страната. Да, това има съображение: нещастието е била въпрос на време, шофьорът-рецидивист не е бил озаптен по законов път, превантивната и възпиращата функционалности на институциите не са изпълнени.

Истината, съгласно мен, обаче е надалеч по-неудобна, по-зловеща: всички, малко или повече, сме съучастници.

Преди няколко години си продадох колата, въпреки на по-млади години да бях разпален водач. Нямам проекти скоро да сядам зад кормилото. Причината: на пътя у нас стърчат със смазваща изясненост, умножени многократно, всички комплекси на българина. Бодат очите задушаващата експанзия, криворазбраният капитализъм, в който конкуренцията е изродена във война за превъзходство, арогантността минава за мощ, а вежливостта - за уязвимост. Исках да се махна, най-малко като водач, от нажежения асфалт, чиято чернота изважда на показ всичките ни недостатъци.

Колко съм бил доверчив!

Пренебрегнах очевидното. Дали си лидер или пешеходец си оставаш "участник в придвижването ". Не можеш да обърнеш театрално тил на блатото, когато си в него. Не оказва помощ да си затвориш очите, да запушиш уши... Агресията, гибелта няма да те подминат, даже да стоиш на тротоара.

Петър Чолаков
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР