Всички искаме детето да се държи добре: да споделя, да

...
Всички искаме детето да се държи добре: да споделя, да
Коментари Харесай

За моркова и тоягата като възпитателен подход

Всички желаеме детето да се държи добре: да споделя, да поема отговорност, да бъде благо и възпитано с другите.
Но по какъв начин да го мотивираме да прави всичко това?
Един от методите е като употребявате позитивни тласъци. И всякога, когато то направи нещо положително и вярно (например, било е благо, показало е щедрост), е да го възнаградите.

Положителни тласъци

Положителното укрепване е, когато насърчавате мечтаното държание с премия или хвалба. Това усилва вероятността е в бъдеще то да повтори това държание.
Подобен метод може да бъде ефикасен инструмент за моделираме на държанието..
Похвалата или премията за положително държание го стимулира да продължи да прави същото.
Изследванията демонстрират, че когато желаеме да променим държанието на детето, позитивното укрепване работи доста по-добре и по-ефективно от наказването, 

Как да действаме
Много педагози ползват насърчителна премия – дават златна звезда (или друга значка) за положителни резултати в учебно заведение.
Обикновено този способ се употребява в началните класове. Но и устната хвалба или самопризнание, че работата е добре свършена, също може да даде позитивен резултат.
Ако детето ви е било благо или деликатно, можете да стимулирате и затвърдите това държание, като му кажете, че се гордеете с него.

Има и негативно укрепване

Вие насърчавате мечтаното държание на детето като премахвате отрицателните тласъци от живота му. Например, в случай че се е показало добре в учебно заведение, му позволявате тази седмица да не прави домакинска работа или друго обвързване, което е досадно.
Отрицателното укрепване не е наказване, не е неодобрение.

Може ли позитивното стимулиране да има неприятни последствия?
Проблемът е, че от време на време то може да усили вероятността от нежелано държание. Например, когато детето желае да притегли вниманието на родител, който приказва по телефона, то стартира да се държи неприятно и продължава, до момента в който не му се обърне внимание. В този случай вниманието на родителите може да послужи като укрепване на неприятното държание.
Доста постоянно ние неумишлено затвърждаваме държание, което не харесваме, просто тъй като сме прекомерно изтощени, в случай че не разбираме изцяло какво се случва или просто желаеме да утешим хлапето. Например, в случай че едно детето направи сцена в магазина, тъй като желае бонбони, вие му ги купувате. Тогава детето получава позитивна поддръжка, само че за неприятното си държание.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР