Всички грешим. Бъркаме в отношенията си със семейството, с приятели,

...
Всички грешим. Бъркаме в отношенията си със семейството, с приятели,
Коментари Харесай

Меню за Сирни Заговезни - какво да сготвим днес

Всички бъркаме. Бъркаме в връзките си със фамилията, с другари, с познати.

Понякога ни е мъчно да изречем думата "извинявай ", само че за сметка на това и тази година християнската черква ни дава опция да се разкаем. Денят е 6 март, Сирни Заговезни или Прошка. Самият ден на Сирна Неделя стартира с вървене на посетители при по-възрастни близки, кумове и родственици, с цел да желаят по-младите амнистия от по-старите с думите „ прощавай” и да получават отговор "простено да ти е ".

Ритуалните храни на Заговезни са елементарни - на масата се поставят ястия със яйца и сирене, баница и риба, а в наши дни и халва. След Неделя Сиропустна идва понеделник, когато стартира Великият пост, който трае до Великден. Постът е отдаден на страданията на Христос, който самичък е завещал образеца, като постил 40 дни в пустинята.

Произход

Празникът е славянски, а едвам по-късно е намерил мястото си и в църковния календар. Заговезни се чества във всички славянски страни, прави се ритуално изпъждане на зимата, като се възпламенява сламена кукла в селото. По света празникът е съпроводен с доста песни, танци, ястие, пиянство и забавление. Сирница е имал извънредно значимо място и значение в националните традиции освен като празник на прехода от зимния към летния цикъл, а и като знак на очистването. Според православните догми в деня на Сирни Заговезни за последно се ядат храни от скотски генезис - по-късно стартира заговяването, т. е. постенето.

Хамкане

Сирни Заговезни е и празник на веселби и занимания най-много за младите. Веднага след вечерята се прави известното хамкане или ламкане. Едно твърдо сварено яйце се връзва в червен конец и с дълга пръчка се мята към всички. Настъпва огромна забава, когато и деца, и възрастни се пробват да отхапят от яйцето. Същото се прави и с парче бяла халва, а хората имат вяра, че който успее да отхапе най-вече, ще бъде здрав и цветущ през годината.

Едно време конец се е връзвал за най-високата греда на къщата, а по-късно – за дървена сопа, пръчка или точилка. В най-стария му вид хамкането се е правело с въглен, яйце и сирене, поредно връзвани на конеца. Въгленът е пазел срещу уроки, а жълтъкът на яйцето и парчето сирене са символизирали здраве за хора и животни. Хамкане с халва са правели най-много в градовете. След това се възпламенява конецът, първо, с цел да видят дали ще е плодородна годината, а след това още колкото пъти желаят за всевъзможни наричания – за добитъка, за стопанина, за стопанката, за мома или момък.

Пълнени варени яйца



Необходими артикули: 7 сварени яйца, 3-4 кисели краставички, 3 огромни с.л. майонеза, 1 огромна с.л. горчица, черен пипер, магданоз за украса.

Начин на подготвяне: Яйцата се разполовяват и деликатно им се вадят жълтъците. Пет от тях намачкваме с вилица. Нарязваме краставички на доста дребни кубчета. Добавяме горчицата, майонезата и краставичките към жълтъченото пюре. Овкусяваме с черен пипер, разбъркваме добре и пълним половинките яйца. Декорираме с листенца магданоз.

Лесен млин



Продукти: 2 ч.ч брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч. л. сода, бикарбонат, 1 яйце, 150 г сирене, 50-60 г масло, сол.

Начин на подготвяне: Разбиваме яйцето и прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата. Прибавяме натрошеното сирене и брашното. Сместа се разбърква и се изсипва в немного огромна намаслена тавичка. Притискаме с намазнена ръка тестото, до момента в който се разпредели отмерено по дъното на тавата. Разпределяме от горната страна маслото, което сме нарязали на кубчета. Печем във фурна, авансово загрята на 175 градуса.

Мляко с ориз



Продукти: 1 л прясно мляко, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 яйца, 2 ванилии.

Начин на подготвяне: В тенджерка покриваме ориза с 1 пръст вода и го сваряваме. Той би трябвало да набъбне леко, само че не и да се свари напълно. Ако водата не е съумяла да изври, я излейте. Затопляме млякото и прибавяме захарта, ванилията и яйцата. Разбъркваме и прибавяме към полусварения ориз. Оставяме на котлона да поври, до момента в който сместа се сгъсти, като бъркаме непрестанно. След това разпределяме сместа в купички за крем карамел. Подреждаме купичките в тава, в която наливаме 3 пръста вода, с цел да се пече на водна баня. Печем в авансово загрята фурна на 200 градуса за към 30 минути.

Източник: novinar.bg
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР