Всички девет професионални гимназии в Русенско, където се обучават ученици

...
Всички девет професионални гимназии в Русенско, където се обучават ученици
Коментари Харесай

Изграждането на STEM центрове и внедряването на иновации в дейността на училищата ще бъдат сред правителствените приоритети през следващите няколко години

Всички девет професионални гимназии в Русенско, където се образоват възпитаници в дуална форма на образование, показаха над 20 положителни практики по време на проведения от Областна администрация и Регионалното ръководство на образованието по-рано през днешния ден конгрес.

Темите бяха извънредно разнородни, като в спектъра им попаднаха реализирането на интернационалните планове, провеждането на стажове в топ компании, опериращи на българския пазар, както и провеждането на образованието по един задоволително забавен и понятен за учениците метод.

Припомняме, че самодейността бе открита от заместител регионалния шеф Людмил Христов, който взе участие и в полемиките. Според него дуалната форма на образование има сериозен капацитет, който би трябвало да се употребява. Той изрази вяра през идващите години да има и нови учебни заведения, които да оферират сходен жанр обучение. „ Всички би трябвало да работим в посока да приготвяме тези хора за действителния живот, действителната работна среда “, разяснява Христов и показа, че е належащо да се мисли и в посока за създаване на стратегии за продължаващо образование на възпитаници, които стартират работа във компаниите. Идеята е един път почнали в дадена компания, приключилите приблизително обучение да имат шанса да продължат да се развиват, т.е. да се могат да се образоват във висше образователно заведение. Заместник регионалният шеф акцентира и нуждата да се работи в посока за основаването на съответни тактики за определяне на младежите в района.

От срещата стана ясно още, че все още над 350 възпитаници от 8 до 12 клас в цялата област се образоват в дуална форма на образование. Началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева показа и план-приема след седми клас за идната образователна година. Отново превес в него намира професионалното обучение. Близо 63% или 42 паралелки от общо 67 ще бъдат с такава устременост. 9 от тях ще са дуални, като следва разкриването на една изцяло нова. Става дума за специалността „ Локомотиви и вагони “, като в нея ще се образоват бъдещи техници по железопътната техника. Завършилите ще получат и дееспособност за машинисти. Останалите 25 паралелки са профилирани.

Не по-малко внимание бе обърнато и на опциите, които показва Плана за възобновяване и резистентност. През идващите години се планува на над 2200 профилирани класни стаи за просвета и механически предмети, както и повишение квалификацията на 39 000 учители в областта на STEM-обучението. Ще бъдат основани и 4 научни центъра за развиване на STEM образованието в страната.

Във форума участваха представители на бизнеса и партньори-работодатели на учебните заведения, извършващи дуално образование. Предвижда се и провеждането на трансгранична среща с Гюргево по същата тема.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР