Всички 58 читалищни библиотеки в община Стара Загора получиха като

...
Всички 58 читалищни библиотеки в община Стара Загора получиха като
Коментари Харесай

Дариха фототипни издания на Георги Раковски на читалищните библиотеки в община Стара Загора

Всички 58 читалищни библиотеки в община Стара Загора получиха като подаяние три фототипни издания на Георги Раковски, оставени в забвение повече от век.

Книгите са отпечатани от издателство „ Нитон “ във връзка 200-годишнината от рождението му, която се празнува през миналата 2021 година. Кампанията за дарението е дело на фондация „ Бъдители в поддръжка на учителите за професионално насочване на децата в България “ взаимно с логистичната компания „ Ойрошпед “.

Първото издание е списание „ Българска старост “, което дава дълбоки научни знания за древността на българския език, както и преимуществото му пред всички европейски езици.

Втората книга – „ Ключ българского язика “, съставлява полагане основите на българското езикознание от Георги Раковски, a в третата – „ Показалец “, се изяснява българският обичай, традиции, празнувания на събития, като годеж, женитба, раждане на човек, кръщене, заравяне и други.

Създава се за първи път на Балканите научната дисциплинираност етнография, макар че други балкански страни са имали политическа независимост десетилетия преди България. Раковски е първият, който проучва и съпоставя националната българска просвета – духовна, обществена и материална – с тази на прилежащи и далечни страни.

„ Раковски – 200 години величие “ е последната книга с създател Иван Тренев, който дава разяснение върху всяка една от творбите на Раковски, незнайни обстоятелства за живота и делото му, свое мнение за смисъла му за българския народ, история и език. В творбата са показани взаимоотношенията на Раковски с възрожденските дейци Васил Левски и Христо Ботев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР