Всеверното полукълбо комбинацията от лято, развиващ се Ел Ниньо и

...
Всеверното полукълбо комбинацията от лято, развиващ се Ел Ниньо и
Коментари Харесай

Юли не просто постави глобални топлинни рекорди - той ги разби

Всеверното полукълбо комбинацията от лято, разрастващ се Ел Ниньо и възходящи парникови газове направиха юли най-горещия месец, откогато се водят записи. Това не е изненада, само че размерът на скока обезпокои учените по климата.

Ще отнеме известно време, с цел да бъдат тествани всички данни, само че по предварителна оценка на службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз, междинните световни температури за месеца ще бъдат с 0,32°C по-горещи от предходния рекорден месец – юни от 2019 година Това може да не звучи като огромна разлика, само че върхът, който юни от 2019 година счупи, беше подложен единствено с 0,04°C над юли 2016 година Така към този момент може да се съпостави какъв брой по-голямо е нарастването. Никога преди не е имало сходен скок, откогато са почнали международните измервания.

Almost every day in July was hotter, on a global average, than any day previously – and that’s just the start of how hot it has been.
— IFLScience (@IFLScience)
Цитираните тук числа идват от Европейския център за средносрочни прогнози за времето (ECMWF) и не включват последната седмица от месеца. Други принадлежности и разбори дават малко по-различни цифри, само че всички са съгласни с това, че температурите през юли са оттатък всичко, което сме виждали до момента. Няма и признаци, че краят на юли ще промени цялостната картина.

„ Рекордните температури са част от наклонността за фрапантно повишение на световните температури. Антропогенните излъчвания в последна сметка са главният мотор на тези повишаващи се температури “, сподели доктор Карло Буонтемпо от ECMWF. „ Рекордът от юли е малко евентуално да остане изолиран случай за тази година. Сезонните прогнози на C3S демонстрират, че над земните региони температурите евентуално ще бъдат много над междинните, надхвърляйки 80-ия персентил на климатологията за времето от годината “.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР