Вселенският патриарх Вартоломей Константинополски връчи официално томос“-a (указ, постановление на

...
Вселенският патриарх Вартоломей Константинополски връчи официално томос“-a (указ, постановление на
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей връчи томосa за автокефалност на украинския митрополит Епифаний

Вселенският патриарх Вартоломей Константинополски връчи публично „ томос “-a (указ, разпореждане на предстоятел на поместна черква по значим въпрос засягащ църковното устройство и организация) за автокефалност на украинския митрополит Епифаний, с който Православната черква на Украйна получи самостоятелност, оповестява Агенция Франс Прес.

Декретът за автокефалия на новата украинска православна черква беше подписан в събота на публична гала в Истанбул, на която участва и президентът на Украйна Петро Порошенко. На Богоявление - денят, в който съгласно Юлианския календар се чества Бъдни вечер, томосът ще отпътува за Украйна. В понеделник – на Коледа, в Киев се чакат всенародни тържества във връзка независимостта на Украинската православна черква.

" Този Патриаршески и синоден томос се издава за постоянно предпазване, написан и подписан в Кодекса на нашата Велика Константинополска Христова черква, връчен в тъкмо и идентично копие на Блажения предстоятел на светата Църква на Украйна, кир Епифаний и на Негово Превъзходителство президента на страната господин Петро Порошенко, за постоянно доказателство и непрекъснато показване “, се споделя в текста на документа. Подчертава се също съществуващата връзка сред автокефалията на Църквата в Украйна и образуването и одобряването на държавната самостоятелност на Украйна.

Президентът на Украйна Порошенко съобщи, че украинската страна подсигурява спазването на религиозната независимост на всички изповедания, а Православната черква на Украйна ще показва обич и ще подсигурява единството на страната. Малко преди подписването на Томоса, той имаше среща с турския президент Реджеб Ердоган.

Москва реагира остро на подписването на Томоса и съобщи, че той няма каноническа мощ, а е единствено " хартия “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР