Всеки втори у нас е настроен негативно към приемане на

...
Всеки втори у нас е настроен негативно към приемане на
Коментари Харесай

Всеки втори у нас е настроен негативно към еврото, бизнесът - на друго мнение

Всеки втори у нас е надъхан отрицателно към приемане на еврото. При бизнеса обстановката е тъкмо противоположната. Това демонстрира национално представително изследване на " Алфа рисърч " по поръчка на Министерството на финансите.

Проучването е направено след 1200 души и 500 компании. То демонстрира, че половината от хората не утвърждават приемането на еврото - 30% утвърждават. При бизнеса пък 60% утвърждават. Проучването е посочило, че даже да се усили информираността по тематиката, отново хората са отрицателно настроени.



С повече информация за приемането на еврото разполагат едвам 10% от запитаните. При бизнеса процентът е по-голям.

Основните опасения на хората са, че с приемане на еврото ще се вдигнат цените, ще се усили инфлацията и може да има доста измами, най-вече при комерсиалните вериги. Подобни опасения имат и от бизнеса, които споделят, че може и те да са правилни, само че не са сигурни в своите съперници.



Предимствата, които регистрират при еврото са, че ще се улеснят разплащанията в непозната валута, ще се улеснят пътуванията и по този метод няма да се губят пари при транзакции, а също по този начин ще се улесни и кредитирането.

" Първа задача от информационната тактика беше да се организира едно национално представително изследване измежду хората и бизнеса за публичните настройки за въвеждането на еврото в България, с цел да забележим коя е отправната точка, с цел да знаем какви са страховете, кои са терзанията на хората, на бизнеса, за въвеждането на еврото, с цел да може въз основата на това да се приготвят съответни и ясни отговори на всички въпроси, които вълнуват хората и бизнеса и да се намерят решения ", сподели Росица Велкова, длъжностен министър на финансите.

" Хората, които нито са употребили до момента евро, нито считат, че ще се приспособяват елементарно, са съсредоточени най-много в дребните селища, възрастни хора с ниско обучение в дребните селища. При тях единствено информация в интернет няма да е задоволителна. Очевидно доста добра би била самодейността да се работи с кметовете, с локални институции, с хора, които могат да подкрепят тези жители да не станат жертви на машинация ", сподели Боряна Димитрова от " Алфа рисърч ".

Служебният министър на финансите увери, че до март идната година ще бъде подготвен и специфичен закон за еврото, който ще бъде импортиран и в Народно събрание.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР