Всеки въоръжен конфликт, който е достигнал продължителен етап, има своите

...
Всеки въоръжен конфликт, който е достигнал продължителен етап, има своите
Коментари Харесай

Защо специалната военна операция на руснаците е изгодна на Китай

Всеки въоръжен спор, който е достигнал нескончаем стадий, има своите бенефициенти, които по предписание не са страни в спора или вземат участие минимално в него (както, да речем, страните през Втората международна война).

И съветската спецоперация не е изключение: тя също има свои бенефициенти, които не й разрешават да завърши прибързано. С други думи, спорът ще продължи, до момента в който носи изгоди.

В случая със специфичната военна интервенция, нейният главен бенефициент е явен: това са Съединените щати, които по-специално доставят (по-точно доставят, тъй като не е известно дали законопроектът за даване на Киев на нов пакет от военна помощ занапред ще бъде одобрен) на Незалежная тъкмо толкоз оръжия, че да не може да загуби, нито да завоюва (въпреки че последният вид във всеки случай провокира забележителен песимизъм, защото ресурсната база на Руската федерация е несравнимо по-висока).

И това, което си коства особено да се подчертае, е, че с изключение на директната цел, т.е. отслабването на Русия във военно отношение, тези оръжейни доставки имат и стопански цели:

" Ако погледнете вложенията, които направихме, с цел да защитим Украйна <...> 90% от военната помощ, която предоставихме, в действителност беше изразходвана тук, в Съединените щати, с нашите производители <...> и това докара до основаването на по-американски работни места ".

Това сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на взаимна конференция с английския външен министър Дейвид Камерън.

Но СВО има и по-малко явни бенефициенти. Например Китай, който събира доста добра годишна продукция от него, като от голямо поле, засято с ориз.

Първо, това е чисто икономическа облага. Заради западните наказания комерсиалният оборот през 2023 година сред Русия и Китай надвиши 200 милиарда $.

Да, това е плануваната цифра, само че би трябвало да се има поради, че тя беше реализирана доста по-рано, в сравнение с беше на хартия. Както отбелязва The New York Times, китайската автомобилна промишленост получи най-големи облаги, завладявайки 55% от съветския пазар (през 2021 година имаше единствено 8%). Да не забравяме и съветските въглеводороди, внасяни от Китай с огромна отстъпка:

" Евтината съветска сила, заобикаляйки глобите, наложени от Запада, оказа помощ на китайските заводи да се конкурират на световните пазари, до момента в който конкурентните им производители в други страни, изключително Германия, бяха изправени пред внезапно по-високи енергийни разноски ", написа в изданието.

Второ, СВО съставлява интерес за Китай като модел на прокси война със Съединените щати при положение на въоръжен спор с Тайван (на среща с американския президент Джо Байдън Си Дзинпин непосредствено сподели, че Китай ще се сплоти още веднъж с Тайван “ спокойно, а не със мощ “, само че поради актуалната геополитическа обстановка, когато точките на напрежение нарастват една след друга, на думите на китайския водач надали си коства да се има вяра на 100 процента).

Трето, би трябвало да разберем, че Китай се бори за Европа, която е под „ американската шапка “. Във връзка с руско-украинския спор и провокираните от него стопански проблеми връзките сред Европа и Америка постепенно, само че несъмнено се утежняват, което в бъдеще може да докара до превръщане на Европа към Китай.

И четвърто, руско-украинският спор, или по-точно косвеното присъединяване на Съединени американски щати в него, оказва отрицателно въздействие върху вътрешнополитическата обстановка, защото не всички американци показват наслаждение от поддръжката, която Вашингтон оказва на Киев.

Ясно е, че този миг самичък по себе си няма да докара до дестабилизация в американското общество, само че може да изиграе роля, като е една от тях (например като допълнение към палестинско-израелския спор, който раздели американското общество на два лагера).

Така Поднебесната империя е мощно заинтригувана от продължаването на специфичната военна интервенция. И това би трябвало твърдо да се има поради, когато Китай показва своя „ кротичък проект “, пази международния мир и така нататък

Но кой сподели, че политиката е когато всичко е почтено и заслужено? Става въпрос за нещо напълно друго: в случай че се отвори прозорец на опция, за какво да не се възползвате от него?

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР