Всеки ценител ще се впечатли от невероятните вина, които могат

...
Всеки ценител ще се впечатли от невероятните вина, които могат
Коментари Харесай

Добре дошли в света на виното!

Всеки познавач ще се впечатли от невероятните виновност, които могат да бъдат открити в новото пространство в София - Seewines. Всяко едно идва от специфични производители и селекции, които не всеки път са толкоз налични, изключително на българския пазар. На това артистично място всеки би могъл да се наслаждения на чаша вино, да се потопи в обичания си винен район, да чуе забавни истории и да получи рекомендации по какъв начин да добави персоналната си сбирка или да избере нещо особено за обичан човек. За да ни „ водят “ професионално в този винен свят, се оставяме в ръцете на сомелиера Благой Кузмански и на мениджър продажби на Seewines – чаровната и фина Елена Дикова. Какво би трябвало да знаем за магазина, онлайн поръчките и техния Винен клуб,  а също какви неточности позволяваме от време на време при консумирането и съхранението на вино и какво да изберем тази зима, ще разберем от самите тях!

Благой Кузмански



Кога се роди любовта към виното и по какъв начин решихте да се впуснете в специалността на сомелиер?

Работех в разнообразни заведения за хранене в Съединени американски щати и последователно започнах да пътувам из разнообразни винени райони. Посетих долината Напа в Калифорния, след това Пиемонт в Италия, Южна Франция и с времето се възпламених по виното. Реших, че това е нещото, с което ще се занимавам. Преди три години устоях изпит по сомелиерство в Лондон. Там минах и през не малко профилирани надпревари, само че най-ценното беше да работя в частен клуб 67 Pall Mall, където имах опцията всеки ден да дегустирам извънредно огромен брой виновност. Това пък ми оказа помощ да изградя богата ароматна и вкусова памет.

Предстои да се явите на изпит за Мастър сомелиер?

Силно се надявам да стана Мастър сомелиер. Това е едно извънредно забавно пътешестване с доста безсънни нощи, учейки всичко допустимо за света на виното. Счита се за най-трудния изпит и са малко хората в света, които са го издържали сполучливо. Броят на позволените до него също е доста дребен.

Това ли е най-високото равнище, което може да получи един сомелиер?

Да. Това е последното равнище.

Смятате ли, че в България специалността на сомелиера е подценена?

Дори мисля, че не съществува, тъй като тук няма заведения за хранене, в които има сомелиер, а сомелиерът би трябвало да бъде в заведенията за хранене. Тук към момента се подценява техния професионализъм и познание. Тепърва работим в посока основаване на сомелиери, само че най-важният миг е заведенията за хранене да осъзнаят потребността от тях. Защото ние и да го осъзнаваме, нищо не можем да променим.

Не спирате да обикаляте из винените райони по света. Кой е оставил най-ярка диря в съзнанието ви?

Много са, само че бих споделил Херез де ла Фронтера в Андалусия, Напа в Калифорния. Бих споделил, че всеки район има своя сексапил и нещо забавно, което не намирам на никое място другаде. Сицилия е невероятна, тя има своите хубави виновност, своята кухня. Южна Франция също има изключителни виновност и кухня.

Всеки район има нещо, което би ме върнало още веднъж там.

Къде се прави най-хубавото вино?

Хубави виновност се вършат в целия свят. И в Нова Зеландия се вършат невероятни виновност, даже сега преговаряме с производители оттова. В Южна Африка също, в Австралия, Южна Америка, най-много Аржентина и Чили. Качвайки се нагоре по върха бих споделил Франция и Италия, Германия и Австрия също. Навсякъде бих намерил нещо, което е хубаво.

Какво хората не знаят за виното?

Мисля, че се подценява цялата концепция, че виното върви най-вече с храната. Много хора го преглеждат като обособена част. В момента, в който се впуснеш в света на виното, с всеки минал миг научаваш нови и нови неща.

Какви неточности най-често се позволяват при консумирането му?

На първо място бих споделил температурата на консумация. Много постоянно алените виновност се употребяват много по-топли, а белите и пенливите – по-студени в сравнение с би трябвало да бъдат. Да не приказваме и за добавките като лед и така нататък Другото е, че се оставят да отлежават виновност, които
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР