Всеки шофьор рано или късно се сблъсква със запотяване на

...
Всеки шофьор рано или късно се сблъсква със запотяване на
Коментари Харесай

Стъклото на колата ви се запотява? Ето няколко трика

Всеки водач рано или късно се сблъсква със запотяване на стъклата в колата му. А това по никакъв начин не е дребен проблем, тъй като неприятната видимост въздейства и на сигурността. Ето обаче по какъв начин може да бъде решен той.
Защо се запотяват стъклата?
Отговорът е – поради разликата сред температурата в салона на автомобила и на улицата. В колата е по-топло, в сравнение с на открито, по тази причина влагата се кондензира на по-студените стъкла. Друга съществена причина са хората в салона, защото те дишат и надлежно щедро насищат въздуха с влага.
Възможно е, несъмнено, да има и проблем с климатика на автомобила. До това води фалшив ремонт на въздуховодите, които вървят от блока на климатичната система към дефлекторите. Те може да бъдат погрешно инсталирани, а някои от детайлите им повредени. Тогава кондензът няма къде да отиде и прониква в купето. И колкото е повече влагата, толкоз повече са потят стъклата.
Проблем също е и превозването на хора, използвали повече алкохол. При тях отделянето на пот е по-голямо, усилва се и пулсът им. Така в салона прониква влага, а това въпреки всичко е затворено пространство и насищането на въздуха с пара става много бързо. Неслучайно запотените стъкла притеглят внимание и на служителите на реда на пътя, които дебнат за използвали алкохол водачи.
Как да се борим?
Най-простият вид е да се изсуши въздухът. За задачата се употребява климатикът, който бързо прави тъкмо това. Може да се промени циркулацията на въздуха в салона, като се насочат дефлекторите към стъклото, което ще усили скоростта на процеса. Задължително би трябвало да се следи за положението на филтъра в купето – в случай че той е задръстен или мокър, би трябвало незабавно да бъде заменен. Иначе стъклата ще продължат да се запотяват.
На пазара също по този начин се оферират и редица способи за битка с казуса – аерозоли, салфетки или специфична течност. Те образуват тъничък пласт върху стъклото и не разрешават на влагата да остане върху него. Задължително обаче е защитните средства да бъдат нанесени върху суха повърхнина, другояче няма да свършат работа.
Някои по-старите водачи употребяват и " старешки " предписания. Една от тях е примес сред глицерин и алкохол , която обаче би трябвало да бъде в особено съответствие – 1:10. Тя се нанася на стъклото, само че път има сериозен проблем – вършат повърхността доста мазна и това надлежно утежнява видимостта, изключително нощем.
Продава се и особено фино фолио - сходно на това, която се употребява за тониране на прозорците. Същото се поставя и на каските на автомобилните водачи. Неговото слагане обаче би трябвало да се извърши в профилиран сервиз, тъй като другояче под него се появяват мехурчета и резултатът няма да ви зарадва.
През есента и зимата в колата постоянно попада вода или сняг, които при изпаряването си в резултат на покачването на температурата се трансформират в конденз върху стъклата. Така че наложително би трябвало да се отстранява влагата от салона, доколкото е допустимо. Изтръсквайте си краката от снега, преди да седнете в колата, а също по този начин постоянно почиствайте стелките.
Впрочем, влагата може да проникне в автомобила и поради неприятно закрепени уплътнения на влатите, тъй че проверете и тяхното положение. Най-важното е вътрешното пространство да бъде изсъхнало и по този начин да се понижи риска от запотяване.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР