Всеки сезон има различни хранителни продукти, които са най-подходящи за

...
Всеки сезон има различни хранителни продукти, които са най-подходящи за
Коментари Харесай

7 промени в диетата които да направите в края на зимата

Всеки сезон има разнообразни хранителни артикули, които са най-подходящи за това време на годината. Именно те дават на тялото ни нужните хранителни субстанции, с цел да сме здрави и енергични.

Ето за какво в края на зимния сезон, когато стартира времето на свежите плодове и зеленчуци, е време да се замислим кои артикули да понижим и кои да включим в диетата си. Освен това, въпреки че времето се затопля, това не значи, че изцяло е изчезнала заплахата от вирусни болести. Предлагаме ви да се запознаете с 8 храни, които би трябвало да включите в менюто по това време на годината.

Сирене

Витамин D е доста значима добавка за зимната диета. Причината е в изгодите, които той носи за нашето психическо здраве. Има причина топлото лятно слънце да ни усмихва и това е изобилието от витамин D, който ни дава. Но когато става въпрос за по-студените месеци ние изпитваме недостига му и се усещаме сънливи, летаргични и демотивирани. Добрата вест? Има опция и това е сиренето. То е известно като храна, която покачва равнищата на витамин D, наред с яйчен жълтък, портокалов сок, соево мляко, зърнени храни, риба звук, скумрия и сьомга.

Пушена сьомга

Един от главните дефекти на студеното време е сухотата, която предизвиква на кожата ни. Всякакви кремове и помади са решение, само че краткотрайно. Затова се концентрирайте в яденето на пушената сьомга, защото тя може да помогне. Освен че са нужни за сърцето, здравето на мозъка и очите ни, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, открити в пушената сьомга, играят основна роля в структурата и външния тип на кожата. Мастните киселини са включени в горния пласт на кожата и образуват матрица към клетките, което спомага за основаването на преграда на кожата и предотвратява дехидратацията й.

Червени чушки

За да се чувстване енергични и здрави и с цел да укрепите имунната си система ви е нужен витамин С. Смята се, че главен източник на този витамин са цитрусовите плодове, само че се оказва че има и различен зеленчуци, които са доста по-богати на него. Червените чушки да вземем за пример съдържат три пъти повече витамин С от портокала и са доста по-ефективни. Те също съдържат фитохимикали и каротеноиди (които му придават пигмента), по-специално бетакаротин, които ви подаряват с антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Гъби

Гъбите са отлично имат антивирусни и антибактериални свойства, които имат и които се борят с инфекции, което ги прави идеална храна за това време на годината. В частност, гъбите са извънреден източник на витамин D, който оказва помощ да увеличите имунитета. Гъбите са богати и на селен, който е антиоксидант, както и ниацин, калиева мед и фосфор. Освен това гъбите обезпечават протеини, витамин С и желязо.

Банани

В края на зимата, когато към момента времето не е на 100% хубаво има мрачни дни, в които настроението ни доста пада. За да поддържаме тонуса си и да се усещаме добре, е хубаво да помислим по какъв начин да си помогнем. Тялото създава серотонин - хормона на щастието, от триптофан, който се среща естествено в храни, като банани, както и млечни артикули, риба, сушени фурми, соя, бадеми и фъстъци.
Ако комбинирате тези храни с нерафинирани въглехидрати, като кафяв ориз, пълнозърнест самун или овес, това ще бъде още по-полезно, защото предизвиква тялото да отделя инсулин, който оказва помощ да се транспортира триптофан в мозъка.

Мазна риба

Една от най-уязвимите елементи на тялото през зимата са дробовете ни, които са податливи на настинки и респираторни инфекции. Но Омега-3, който оказва помощ за увеличение на въздушния поток и отбрана на белите дробове, може да ви помогне с това.

Опитайте се да ядете богати на Омега 3 храни, като мазни риби (сардини, аншоа, херинга, сьомга, скумрия) три пъти седмично.

Канела

Освен хранителни артикули, някои подправки също са значими за тялото ни. Така да вземем за пример канелата е една от най-полезните измежду тях. Тя е цялостна с мощни антиоксиданти - повече от съвсем всички други подправки и билки. Тя може да форсира метаболизма и подкрепя храносмилането./Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР