Всеки родител иска най-доброто за детето си. Възпитанието е начинът

...
Всеки родител иска най-доброто за детето си. Възпитанието е начинът
Коментари Харесай

10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца

Всеки родител желае най-хубавото за детето си. Възпитанието е методът да подготвим децата си за всичко, което ги чака в бъдеще в живота. Но с цел да го създадем по допустимо най-хубавия метод, би трябвало да имаме някои специфични тактики, които да работят в тази посока.

Кои са родителските практики и решения, които да приложите, с цел да отгледате и възпитате щастливи и способни да се оправят в живота деца?

1. Насърчавайте играта навън.

В модерното всекидневие на децата необятно застъпени са компютърните игри. Те могат да бъдат и потребни, защото някои от тях развиват компютърните умения на децата и логическото мислене. Само на тях обаче не може да се разчита за образуване на личностните характерности.

За тази цел най-развиващи и потребни са игрите на открито с други деца. Така малчуганите усъвършенстват обществените си умения, двигателната си просвета, характера си.

2. Ограничете времето пред тв приемника.

В това число влиза и времето пред компютърния екран. Прекалено дългото превозване пред тв приемника и компютъра не се отразява добре на психическото положение на детето. Според проучване от 2018 година, оповестено в списание Emotion, децата и младежите, които прекарват по-малко време пред тв приемника и в интернет имат повече време за действия в обществена среда, което ги прави по-щастливи.

3. Демонстрирайте признателност.

Благодарете на детето си за всяко малко нещо. Примерът е доста значим, освен думите. Освен условието от страна на родителя детето да показва своята признателност, когато това е належащо, е значимо и самият той да показва това пред малчугана си.

Важно е освен от възпитателна позиция. Когато детето усеща благодарността на своите родители се усеща доста по-щастливо.

4. Имайте високи упования, само че не прекомерно високи.

Някои прекомерно амбициозни родители разпореждат големи упования по отношение на своите деца. Това прави децата уплашени, потиснати, неуверени или ги кара да залитнат в другата прекаленост – на устрема да оправдаят упованията на родителите си с цената на всичко. Това в доста случаи им пречи в връзките с другите в бъдеще.

Имайте своите упования към детето, само че без да упражнявате прекомерно огромен напън. Нека то знае, че би трябвало да се старае да се оправя с всичко по-добре, само че не непременно и освен тъй като някой различен чака нещо от него, а тъй като то самото го желае.

5. Научете го на самоконтрол.

За да пораства едно дете щастливо, то би трябвало да се научи да е в мир със себе си и да умее да се самоконтролира. Липсата на самоконтрол провокира напрежение, раздразнителност и неустановеност у децата.

6. Задайте правила за съблюдаване и наложителни задължения у дома.

Дори да не харесват почистването на стаята или кухнята след хранене, децата би трябвало да свикнат с това обвързване. Възлагането на задания за осъществяване може да е неприятно за момента, само че в дълготраен проект са фактор за реализиране на естетика, подреденост и блян към триумфи.

7. Вечеряйте дружно.

Храненето на масата със фамилията не би трябвало да е обвързване, а празник. Установете си предписание да не се карате на масата, да не налагате санкции, когато има прегрешения и избягвайте тягостното безмълвие на трапезата. Оставете тези неприятни диалози за след вечеря.

Докато сте на масата обсъждайте по какъв начин е минал денят на всеки, какво е направил, какво е постигнал, какво ще прави на идващия ден. Смейте се, бъдете положителни. Храната и приятната компания на вечеря би трябвало да сплотяват фамилията, не да го разединяват.

8. Избягвайте пренебрегването на детето.

Работата постоянно може да изчака, само че детето не. Вниманието, което му отделяте, се отразява необикновено хармонизиращо за подрастващото схващане, построява личността и укрепва психическото му положение. Това прави израстването на детето по-щастливо.

9. Тренирайте дружно.

Не е наложително да се занимавате с някакъв съответен спорт като семейство. Можете просто да карате колела или кънки дружно в парка, да се катерите в планината или да вършиме аеробика. Вашият образец за позитивното отношение към физическата интензивност ще образува блян у детето да се грижи за тялото си за в бъдеще.

10. Помагайте на други хора.

Бъдете благи и общителни с другите хора пред детето. Дори да се намирате в екстремална нападателна обстановка, не подхождайте назад с експанзия.

Включвайте детето в благотворителни начинания, с цел да му покажете какъв брой значимо е да се оказва помощ на хората в потребност. Този опит е скъп за детската душeвност и способства за развиването на качества като емпатия, съпричастност, схващане и обществена отговорност./az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР