Всеки работен ден в Управлението на Института специалисти ще бъдат

...
Всеки работен ден в Управлението на Института специалисти ще бъдат
Коментари Харесай

ОИ „Старинен Пловдив“ започва да приема документи по програмата „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“

Всеки работен ден в Управлението на Института експерти ще бъдат разполагаем на всяко лице, интересуващо се от изискванията на Програмата за уточнения

От през днешния ден (3 май) до 4 юли 2022г. в ОИ „ Старинен Пловдив “ ще се одобряват документи и ще се правят съвещания в осъществяване на признатата с решение на Общински съвет – Пловдив, стратегия „ Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив “, по която ще се финансират начинания по консервацията и реставрацията на фасади и художествени детайли на здания, ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, находящи се на територията на АИР „ Старинен Пловдив “.

Общият размер на финансов запас за 2022г, гласуван от Общински съвет е 60 000лв., а Управляващ орган е ОИ “Старинен Пловдив “. Всеки работен ден в Управлението на Института експерти ще бъдат разполагаем на всяко лице, интересуващо се от изискванията на Програмата за уточнения.

По програмата на конкурсен принцип се утвърждават и финансират действия, касаещи недвижими парцели, намиращи се на територията на АИР „ Старинен Пловдив “, свързани с правене на капиталови планове за консервация и реституция на фасади и художествени детайли на обекти и тяхното координиране от Министерство на културата, включително се финансират и разходи/ административни такси/ за координиране на плана в сходство със Закона за културното завещание.

Максималната сума, за която може да кандидатства едно лице, притежател на неподвижен парцел, е 10 000лв.

Могат да аплайват български и задгранични юридически лица и физически лица, навършили пълноправие, които са притежатели на неподвижен парцел, попадащ в териториалните граници на АИР „ Старинен Пловдив “. Право да аплайват имат и притежатели, чиито парцели са в режим на съсобственост, в това число с страната и общината, както и здания или парцели, намиращи се в режим на етажна благосъстоятелност, при положение, че е реализирано цялостно единодушие на всички притежатели. Лица, притежатели на няколко обекта, могат да получат финансиране на проектирането за всеки обект, отговарящ на условията на Програмата. За един обект може да се получи финансиране единствено еднократно.

Не могат да аплайват:

– Юридическо лице на бюджетна или държавна издръжка;

– Юридическо лице, регистрирани по закона за вероизповеданията,

– както и лица, които имат наложена забрана върху съответния парцел

– не могат да аплайват и лица, които не са изпълнили правилно изискванията по подписан контракт при предишно финансиране по Програмата

– Юридическо лице и ФЛ, които са получили финансиране с бюджетни средства или средства по европейски стратегии за дейностите, за които се кандидатства по актуалната Програма.

– Юридическо лице, оповестени в неплатежоспособност или са в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба.

Допустими разноски по Програмата са всички разноски, свързани с прединвестиционни изследвания и правене на капиталовия план за консервация и реституция на фасади и художествени детайли, разноски за печатане на скици.

Програмата не финансира бъдещи разноски, отвън по този начин описаните, свързани със строително-ремонтни действия, консервационно-реставрационни действия, закупуване на материали, следващо планиране, обвързвано с обекта и други сходни.

Подадените документи се одобряват в период от 60 календарни дни – до 04.07.2022г. в Управлението на ОИ “Старинен Пловдив “ – гр.Пловдив ул. “Константин Стоилов “№50 всеки работен ден от 9,00ч.-17,30ч. Документи могат да се подават и по електронен път на адрес:, подписани с електронен автограф на кандидатстващото за финансиране ФЛ или Юридическо лице. Наборът от нужните за кандидатстване по Програмата документи са под формата на приложение към програмата, която е оповестена на уеб страницата на ОИ “Старинен Пловдив “.

Оценка и класиране на подадените документи се прави от експертна комисия, формирана от чиновници на Института. Комисията е 7-членна и в състава ѝ се включват: реставратори и архитекти, регистрирани по чл.165 от ЗКН, адвокати, финансисти и други експерти по преценка на ръководещия орган на Програмата. Могат да бъдат привличани и външни експерти в региона на опазването на културното завещание.

Комисията преглежда постъпилите оферти в два стадия: по допустимост и оценка на предлагането, като позволените оферти се правят оценка по методика, представляваща част от Програмата. В критериите за оценка на постъпилите оферти са заложени степен и застрашеност на обекта, съгласно условията на чл.49 ЗКН.

Приоритетно се финансират (съобразно заложените правила на Програмата), разноски за обекти, за които съществува действителна заплаха от съществено нарушение на тяхната целокупност, както и съгласно съответната категория на обекта по чл.50 ЗКН. Важно е предвижданите по плана консервационно- реставрационни действия да бъдат в сходство с общия образ на АИР „ Старинен Пловдив “, както и запазване на образната достоверност на резервата. Приоритетно се финансират планове за обекти, при които за консервационно-реставрационните действия е належащо потреблението на достоверни за резервата технологии.

Комисията се произнася с решение с период от 20 работни дни след крайния период на подаване на документите. Решенията се утвърждават от шефа на ОИ “Старинен Пловдив “ и се оповестяват обществено на уеб страницата на Института. С утвърдените претенденти се подписва контракт за финансиране. Получателят на финансиране дава отговор за цялостната подготовка и последващото правене и координиране на плана, съгласно клаузите на подписания контракт – пример, представляващ Приложение №5 по Програмата.

Дейностите по правене на капиталовия план за консервация и реституция на фасади и художествени детайли и внасянето на плана за координиране в МК, следва да бъдат изпълнени в период не по-късно от 1 година от сключването на контракта с финансиращата страна – ОИ “Старинен Пловдив “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР