Всеки продукт има срок на годност, който се има предвид

...
Всеки продукт има срок на годност, който се има предвид
Коментари Харесай

7 храни, които никога не се развалят

Всеки артикул има период на валидност, който се има поради от съображения за сигурност. И в случай че има надпис " използвайте преди... ", тогава приказваме за качеството на продуктите. Запитвали ли сте се дали има храна, която няма период на валидност? Ето това са най-трайните артикули:
1. Сушени бобови растения
Когато се сушат, в тях понижава водното съдържане и се покачват равнищата на захар. Значително се забавя растежа на бактерии, ензими и плесени. Добре изсушеният боб в запечатана опаковка може да се съхранява с години и да резервира вкусовите и питателните си качества. Но единствено до момента в който не бъде изложен на влага, споделя econet.ru.
2. Мед
Пчелният мед съдържа доста захар и малко вода, тъй че бактериите в него не могат да се развъждат. Освен това, той съдържа малко количество водороден прекис, който блокира растежа на микроорганизмите. Наскоро бе открит мед, който е на повече от 3000 години и към момента е кадърен за консумация. Термичната обработка на меда в допълнение усилва периода му на валидност, макар че той кристализира при по-продължително предпазване във времето, само че след нагряване връща течното си положение.
3. Соев сос
Може и да ви се коства необикновено, само че в случай че соевият сос се остави неотворен, той ще издържи повече от три години. Причината за това е доста соления му усет и процеса на ферментация, чрез която се подготвя.
4. Оцет
Оцетът се прави на основата на киселина, получена посредством ферментация, в която са взели участие бактериите Acetobacter. Това основава неподходяща среда за размножаване на други микроорганизми. Белият оцет остава неизменен в продължение на доста години, до момента в който други сортове могат да трансформират цвета или миризмата си, само че не и усета си.

5. Полиран ориз
Някои сортове бял ориз били употребявани за готвене след 30 години на предпазване, без заплаха за здравето. Важното в тази ситуация е плътността на опаковката и относително ниската температура на предпазване, която е към 3 градуса.
6. Тъмен шоколад
Ако в един шоколад няма мляко, то при непрекъсната температура той може да се съхранява две и повече години. Съдържащата се в него лой може да образува леко покритие с течение на времето, само че това не въздейства върху качеството на продукта.
7. Сол и захар
И двата продукта извличат вода от храната и затова усилват периода ѝ на валидност. В херметически запечатани опаковки и без влага те могат да се съхраняват съвсем безкрайно време. Но в случай че те съдържат някакви добавки, да вземем за пример сол, обогатена с йод, тогава сигурно срокът на валидност може фрапантно да бъде скъсен.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР