Всеки помни онези меки, топли и ароматни сирени питки, които

...
Всеки помни онези меки, топли и ароматни сирени питки, които
Коментари Харесай

Как да си приготвим сирените питки от детството

Всеки помни тези меки, топли и ароматни сирени питки, които ни чакаха на трапезата, приготвени от нашите баби и майки. Ах, какъв усет имаха единствено! Понякога се чудим мираж ли бе това или самата реалност.
Докато ги похапва човек, те се топят в устата, разнасяйки усета си на масло и сирене, премесено с аромата на прясно изпечен самун.
Нищо не може да ги размени. Каквито и лимецови пърленки да си подготвяме или други здравословни кулинарни творения, то сирените питки от детството не могат да бъдат изместени.
Знаем, че носталгията по тях ще трае дълго или в никакъв случай няма да отмине. Това бе и повода да споделим с вас рецепта, с помощта на която ще се придвижите в едни други времена, когато единствената ни отговорност бе да сме изобретателни, играейки с децата на двора и по поляните.
Необходими артикули:
• Половин кофичка кисело мляко
• 200 грама натрошено сирене
• 2 и ½ ч.ч. брашно
• ½ пакетче краве масло
• 1 яйце
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 щипка сол
• 2 с.л. олио
Начин на подготвяне:
Сложете си най-специалните усмивки на лицата, запретнете ръкави и се пригответе за този сакрален миг. Имайте самообладание. Само час ви дели от чувството да бъдете още веднъж деца и да похапвате храна, приготвена от ръцете на баба.

1. Започнете с пресяването на брашното. Много е значимо това да бъде направено два пъти. Така че питките да бъдат оптимално въздушни и като тези, които сме запечатали в съзнанието си.
2. Вземете половината кофичка кисело мляко и в нея угасете содата. След като шупне, добавяте яйцата, сиренето и олиото.
3. Пресятото към този момент брашно стартирате да изсипвате постепенно и последователно, до момента в който поеме хубаво. Добавете щипката сол.
4. Постелете с хартия тава за печене и започнете да оформяте топки. В центъра на всяка питка издълбайте дупчица, благодарение на пръста. Поставете в нея късче масло.

 Най-вкусните, преференциални и бързи пърленки от рецептурника на баба Най-вкусните, преференциални и бързи пърленки от рецептурника на баба
Традицията повелява на трапезата да има самун. Питите, обредните хлябове, месенето на тесто са неразривно свързани с бита и обичаите ни....
5. Имайте поради, че тестото става лепкаво, по тази причина използвайте лъжица при оформяне на питките.
6. Редете сирените питки на разстояние една от друга, защото при печене те усилват размера си.
7. Сложете в авансово загрята на 180 градуса фурна и печете в продължение на 20 – 25 минути.
Знаем, че няма да имате самообладание да ги опитате, откакто към този момент са подготвени. Предлагаме ви, до момента в който се пекат, да си приготвите айран, да заемете комфортна позиция и да се усмихнете необятно на предишното.
Не забравяйте, че нашите баби и майки са най-великите кулинарни магьосници!

Още от РЕЦЕПТИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР