Всеки по-запален авто ентусиаст ще ви каже, че познава своята

...
Всеки по-запален авто ентусиаст ще ви каже, че познава своята
Коментари Харесай

Производителите на автомобили правят каквото си искат с личните ви данни

Всеки по-запален авто запалянко ще ви каже, че познава своята кола като петте си пръста. Ако можеше да приказва, тя щеше да каже същото във връзка с него - и евентуално щеше да има повече причини за правотата си. Поне по този начин излиза от, съгласно което колите са продуктовата категория с най-лоши политики за отбрана на персоналните данни.

Контекст : Съвременната кола е компютър на колела с голямо количество благоприятни условия за персонализация и, надлежно, профилиране на този, който я ръководи.

Така напълно рутинната приложимост на вградената навигация и мултимедия, може да ви вкара в непредвиден СРС сюжет.
 Защо не би трябвало да споделяме на ChatGPT персонални или служебни секрети
Защо не би трябвало да споделяме на ChatGPT персонални или служебни секрети

Ботът има податливост освен към " халюцинации ", само че и към... злословия

Детайли : От фондацията са разгледали политиките на 25 марки, като всички те събират голямо количество информация от голям брой източници - в това число от смарт телефона ви, който сте разрешили да споделя контакти с колата при първото връзване с Bluetooth.

Цели 84% от производителите споделят данните с сътрудници, а 76% са записали категорично опцията и да ги продават на трети страни. Над половината пък са подготвени да ги споделят с управляващите при поискване.

Nissan могат да събират " сензитивна персонална информация, в това число номер на шофьорската брошура, ЕГН, поданство, имиграционен статут, раса, народност, религиозни или метафизичен вярвания, полова ориентировка, полова интензивност, прецизна геолокация, здравен статус и генетична информация ". Как - не е изцяло изяснено в формалните документи, само че камерата, която следи дали не спите на кормилото, е основен обвинен.
 Гугъл събирали нелегално персонални данни на деца, с цел да им изпращат реклами
Гугъл събирали нелегално персонални данни на деца, с цел да им изпращат реклами

Това се е случвало посредством приложения, избрани като " утвърдени от учителите "

Все отново, най-слаба се оказва отбраната на персоналната информация при Tesla. През април тази година някогашни чиновници описаха пред " Ройтерс ", че фрагменти от камерите в колите постоянно са обикаляли вътрешните чатове на компанията. Освен това тя сплотява данните от возилата със закупени масиви от трети страни, с цел да профилира притежателите.

Още нещо : Да се събират повече от нужните данни е неприятно, само че да не се пазят е още по-лошо. От Mozilla Foundation означават, че по нищо не проличава информацията за милиони водачи по света да се криптира. Официалните запитвания на откривателите са били или изцяло пренебрегнати, или са останали без съответни отговори.

В същото време цели 17 от фирмите са били обект на хакерски атаки единствено през последните 3 години.
 Кои браузъри събират информация за потребителите си
Кои браузъри събират информация за потребителите си

Сред тях са Гугъл Chrome и Firefox

От друга страна : Само 2 от фирмите са написали в общите си условия, че потребителите имат право да изискат изтриване на данните си. Те са Renault и Dacia.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР