Всеки от нас има моменти, в които се чуди какво

...
Всеки от нас има моменти, в които се чуди какво
Коментари Харесай

5 любопитни психологически уловки

Всеки от нас има моменти, в които се чуди какво се случва в главата на индивида против него и не може да си изясни държанието му. Понякога е допустимо да си разбираем по-добре човешката природа, в случай че имаме поради следните психически уловки:

1. За непознатите неточности са си отговорни другите, за нашите - събитията

Представете си следната обстановка: жена върви по тротоара и носи плик с ябълки. Пликът се къса и плодовете се пръсват по земята. Покрай нея минава мъж, който я поглежда със съчувствие, само че не стопира, за да ѝ помогне. Какво ще бъде мнението ви за този човек? Че е некултурен, че е недодялан, че няма почитание към другите?

А в този момент си представете, че дамата е пред вас и вие я подминавате, без да ѝ помогнете. Защо не спирате? Най-вероятно бързате за значима среща или закъснявате за часа при лекаря. 

Това в логиката на психиката се назовава " неточност на приписването ": обясняваме грешките на другите посредством техните персонални характерности, а нашите собствени - посредством въздействието на външни фактори.

2. Най-добрите решения се взимат, когато сме в неприятно въодушевление

Оказва се, че когато сме щастливи, ние взимаме решения, учредени на интуицията и вътрешното предусещане, а когато сме тъжни - вършим избор, употребявайки логиката и разбора. Ето за какво, в положение на еуфория постоянно правим дейности, които по-късно не завършват с благополучен край. Затова, като цяло, решенията, взети в моменти на горест, са по-ефективни.

3. Изключително невнимателни сме и ще ви го докажем със идващото видео:

Преди да прочетете текста по-долу, гледайте деликатно видеоклипа. Обърнете внимание на девойките в бели тениски и бройте какъв брой пъти ще подадат топката между тях.

Преброихте ли? А забелязахте ли мъжа в костюм на горила? Приблизително 50% от хората, които гледат този видеоклип за първи път, не го виждат. Да забележим втория път? Между другото, девойките в бели тениски вършат 16 подавания. След второто гледане отговорете на следните въпроси: Какъв цвят са завесите на сцената? Червени? А в края на видеоклипа? И какъв брой девойки бяха там? Кога е намалял техният брой?

Този резултат се назовава " сляпо внимание ". Повечето от нас не виждат какво се случва безусловно под носа ни, в случай че са се съсредоточили върху друга задача.

4. Несъвършените хора са ни по-симпатични

Представете си, че сте мъж и чакате красиво, общително и интелигентно момиче. И ето, тя идва, а над главата ѝ като че ли блести ореол. И тогава обектът на вашето внимание се спъва и пада в калта. Ще се промени ли отношението ви към нея? Най-вероятно, да: ще стартира да ви харесва още повече и може би даже ще се влюбите.

В логиката на психиката резултатът, когато някой, " качен " на фундамент от вас, покаже, че и той като другите не е съвършен, се назовава " резултат на несъвършенството " или " резултат на Пратфъл ". Той работи в случаите, в които човек към този момент изпитва увлечение към този някой. Оказва се, че желанието ни да бъдем съвършени е загуба на старания и дребните недостатъци няма да навредят на никого.

5. Мозъкът ни лъже от време на време



Картината, известна още като илюзията на Понцо, е показана пред света през 1913 година Гледайки я, ни се коства, че горната оранжева линия е по-дълга, макар че в реалност и двете са идентични. Това е по този начин, тъй като горната линия пресича вертикалните линии, а долната линия не доближава, заради което мозъкът мисли, че горната линия е по-дълга.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР