Всеки обича разточителни вечери с многокомпонентно основно, няколко гарнитури, салата

...
Всеки обича разточителни вечери с многокомпонентно основно, няколко гарнитури, салата
Коментари Харесай

5 семпли рецепти за делник

Всеки обича разточителни вечери с многокомпонентно главно, няколко гарнитури, салата и десерт. Но в работен ден и 30-40 минути ни се виждат доста. Затова събрахме няколко вкусни и бързи оферти, които да ви улеснят в избора на делнично меню за фамилията.

Пилешко с доматен сос на фурна

600 г пилешко бонфиле
600 г пасирани домати (от бутилка)
50 г сирене „ Пармезан “
80 мл зехтин
3 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 връзка босилек
1/2 ч. л. захар
сол и черен пипер на усет
брашно за овалване

Пилешките бонфилета се овкусяват със сол и черен пипер и се овалват в брашно. Пържат се на няколко пъти в половината от зехтина до полуготовност.

Лукът и чесънът за соса се накълцват и се запържват в останалия зехтин. Наливат се доматите. Подправя се със сол, черен пипер и захар. Прибавя се и половината от накълцания босилек. Сосът се вари 15–20 минути.

Запържените пилешки бонфилета се подреждат в тава, заливат се със соса, разбърква се. Поръсват се щедро с настърган пармезан и се пекат 10–12 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. Ястието се сервира с останалия босилек.

5 предписания, които френските готвачи подготвят вкъщи

Гъби на плоча

12 огромни печурки (бели и кафяви)
100 мл зехтин
50 мл мрачен балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 ч. л. кимион на зърна
1 щипка пушен червен пипер
сол и черен пипер на усет
за соса „ Чимичури “ с авокадо:
1 авокадо
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
2 стръка свеж лук
1 филиз свеж риган
50 мл зехтин
30 мл оцет
1/2 ч. л. сол
1 щипка изсъхнало чили (без семки)

Пънчетата на гъбите се махат. Шапките се обелват или се почистват добре с четка. Чесънът се стрива на паста с малко сол и се разбърква със зехтина и оцета. Сместа се овкусява с пушения пипер, стрития кимион, сол и черен пипер на усет.

Гъбите се заливат с маринатата и се оставят да се овкусят за 5–10 минути. Готвят се към 5 минути на мощно сгорещена чугунена плоча или тиган. След това се запичат за 2–3 минути на горно равнище в мощно загрята фурна.

Пресният лук за соса се нарязва на едро и се смила в блендер с магданоза, ригана, чесъна, зехтина, оцета, чилито и солта. Авокадото се реже на кубчета и се разбърква с готовия сос „ Чимичури “. Гъбите се сервират със соса.

Рецептата за млечна питка на Гичка от Hell's Kitchen

Пилешки рула с маслини

600 г пилешки гърди
30 г краве масло
2 скилидки чесън
2 с. л. червен винен оцет
2 с. л. зехтин
2 ч. л. кафява захар
1/2 ч. л. риган
1/2 ч. л. сол
черен пипер на вкусза плънката:
100 г черни маслини (без костилки)
50 г краве масло (със стайна температура)
50 мл бяло вино
1/4 връзка магданоз
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на усет

Начин на подготвяне:

Месото се разрязва през средата, с цел да се разтвори и да се получи тъничък лист. Слага се сред 2 листа фолио за свежо предпазване и се начуква деликатно, с цел да се изтъни.

Оцетът, зехтинът, смачканият чесън, риганът, солта, черен пипер на усет и захарта се разбъркват. Месото се залива със сместа и се маринова най-малко за час.

Маслините се накълцват на ситно, магданозът се наситнява. Разбъркват се в купа с маслото и се подправят със сол и черен пипер на усет. Пилешкото месо се намазва с маслиновата паста и се навива на плътно руло, което се фиксира с клечки за зъби.

Нарязва се на шайби и се запържва в сгорещения зехтин – до златисто. Налива се виното и щом се редуцира, съдът се дърпа от огъня. Месото се изваждат, а сосът се връща на котлона и се инсталира със студено масло. Пилешките рулца се сервират със соса.

Рецепта с чушки за всеки ден от седмицата

Свинско с портокали и маслини

2 свински бонфилета (общо 600 г)
100 мл бяло вино
100 г маслини „ Каламата “ (без костилки)
2 скилидки чесън
1 портокал
1 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на усет за гарнитурата:
600 г зелен фасул (кенийски)
40 г краве масло
2 скилидки чесън
4 стръка магданоз
1 с. л. сок от лимон
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на усет

Начин на подготвяне:

Кората на портокала се настъргва, а сокът му се изстисква. Чесънът се пюрира дружно с настърганата портокалова кора, 1–2 с. л. от портокаловия сок, зехтина, ригана, сол и черен пипер.

Месото се почиства от ципите и в него се вършат дребни прорези. Намазва се с чесновата паста. Слага се в тава и се овкусява със сол и черен пипер. Наливат се виното и останалият портокалов сок, прибавят се и маслините, разполовени по дължина.

Пече се 20–25 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Преди да се нареже, се оставя да почине 10 минути.

Зеленият боб се бланшира в кипяща, подсолена вода. След това се охлажда във вода с лед. Маслото се загрява и фасулът се сотира в него за малко. Добавят се чесънът и настърганата кора от лимона и след 1–2 минути се дърпа от котлона.

Овкусява се с лимоновия сок и се поръсва с магданоз. Посолява се и се подправя с черен пипер. Месото се сервира с фасула и соса от печенето.

Салата от булгур с телешки кюфтета

за кюфтетата:
600 г смляно месо от телешка плешка
1 дребна глава червен лук
4 стръка магданоз
2 стръка мента
2 ч. л. червен пипер
1–2 ч. л. надробен бахар
сол и черен пипер на усет
зехтин за намазванеза салатата:
100 г булгур (фин)
100 г краве сирене
2 краставици
1–2 домата
1 дребна глава червен лук
1/2 връзка магданоз
4 с. л. зехтин
1/2 ч. л. сумак
сол на усет

Начин на подготвяне:

Лукът за кюфтетата се нарязва на доста ситно. Каймата се овкусява с наситнена мента, бахара, сол, черен пипер, аления пипер, лука, накълцаният магданоз и се разбърква.

От нея се оформят дребни кюфтета, които се нанизват на шишчета по три. Шишчетата се подреждат в тава с незалепващо покритие, намазана със зехтин. Кюфтенцата също се намазват със зехтин и се пекат 8–10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Булгурът се сварява във вода за към 8 минути, след което се отцежда и се охлажда. Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета. Доматите и лукът също се нарязват на кубчета, магданозът се наситнява.

В купа се разбъркват булгурът, краставиците, доматите, магданозът и лукът. Овкусява се със сол, зехтин и сумак. Прибавя се натрошеното сирене. Салатата се сервира с кюфтенцата.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР