Всеки нов шофьор без значение от възрастта ще кара шест

...
Всеки нов шофьор без значение от възрастта ще кара шест
Коментари Харесай

Предлагат новите шофьори да карат с придружител 6 месеца

Всеки нов водач без значение от възрастта ще кара шест месеца кола наложително с компаньон с опит. Това са част от измененията, които сега се разискват в работната група от Министерството на превоза и Министерството на вътрешните работи и Министерството на районното развиване, която разделя на три елементи в този момент настоящия обемист Закон за придвижване по пътищата.

Едва откакто минат изпитателния интервал с компаньон, младите водачи ще получават брошура, а през идващите няколко години държанието им на пътя ще бъде следено изкъсо, планува новият закон за водачите. Годишно 120 000 изпита за шофьорски книжки се организират от изпитващите на някогашната ДАИ. Първоначалното издаване на книжки на нови водачи е сред 60 - 65 000 годишно, сочи статистиката на Пътна полиция.

Идеята датира от преди 5 години, само че тогава предвиждаше единствено младите водачи да карат с умел човек до себе си. Сега измененията са вкарани в Закон за водачите на МПС и ще важат за всички нови водачи без значение дали на 18 или 65 години са си взели книжката, написа " Монитор ".

В Закон за придвижвания по пътищата ще бъдат въведени нови правила, които ги няма на никое място в нормативна база. Завиващите пътни транспортни средства ще би трябвало да пропущат движещите се колоездачи по велоалея.

В закона са написани и промени в определението пешеходна пътека. С тях ще се трансформират текстове, въведени от преди двадесет години, че продължението на тротоара е пешеходна пътека. Тази наредба дълго време създаваше съществени проблеми при зародил случай на такова място. Скоро пешеходците към този момент няма да са с преимущество.

В остарелия закон е посочено, че сред два тротоара на кръстовище е пешеходна пътека, само че пък имаше и обвързване да е сигнализирана с пътен знак. Пътните служители на реда към момента бистрят при писането на протоколите си при произшествия дали тези места са пешеходни пътеки, или не са. В новия закон обаче ще е записано категорично, че пешеходната пътека би трябвало да е маркирана и сигнализирана.

Към най-опасните и нападателните водачи на пътя също ще има спомагателни ограничения. Изписани са седем нарушавания, в случай че лидер направи 3 от тези 7 нарушавания в границите на две години, ще губи своята дееспособност, както и загубата на контролни точки. След това ще би трябвало да извърви цялата процедура за възобновяване им. Има огромна възможност да бъде отстранен така наречен златен ваучър и всички привилегии, които той дава на водачите. Този тип документ по закон се назовава надзорен ваучър „ Водач на МПС без санкции “. Издава се от Пътна полиция след категорично поискване от лидера с подадено заявление и платена такса от 2 лв. без банковите комисиони. Шофьорът може да получи златен ваучър, когато няма нарушавания не по-малко от 6 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР