Всеки, който ползва кредитна карта, би трябвало да знае, че

...
Всеки, който ползва кредитна карта, би трябвало да знае, че
Коментари Харесай

Кредитната карта изгаря ръцете при теглене от банкомат

Всеки, който употребява кредитна карта, би трябвало да знае, че таксите при тегленето на суми от банкомат на банката – издател на картата и от банкомат на друга банка са прекомерно разнообразни, а във втория случай напряко солени.

Кредитната карта е за заплащане, а не за изтегляне на пари в брой – било то от банкомат или от ПОС терминал в банка. Това е нейната философия. Таксите на банките за това мълниеносно осъществимо кредитиране са известни единствено на притежателите на техни карти.

Трудно обаче се намира информация

по какъв начин тази такса ще ви „ ухапе “

при дръпването на пари в брой от банкомат на друга банка.

Банките „ пазят в тайна” тези такси, а и даже да имате табиет да „ хвърляте едно око “ на „ Тарифата за таксите” информацията в нея постоянно е много объркваща. Единствената положителна стъпка в тази тенденция е, че Българска народна банка задължи банките 3 месеца преди смяна в тарифната си политика да уведомяват за това жителите на уеб страницата си.

Така че в случай че клиентите желаят да бъдат добре осведомени би трябвало сами да се интересуват, тъй като никой не задължава банките да ги уведомяват по какъвто и да е метод за измененията. Незнанието е проблем на незнаещите! Но логиката при договорите сред банка и клиент, че в тях има две страни и когато едната трансформира основни условия по договора би трябвало да е длъжна да осведоми другата за това. Или таксите не са значително изискване?

Колко коства „ дръпването “ на пари в брой?

Ако някой си мисли по този начин, би трябвало да го огорчим, като споменем, че тегленето на 200 евро от българска кредитна карта в чужбина коства най-малко 20 лв., а постоянно и много над сума. А „ изстискването” на равностойния кеш от картата в България от банкомат на друга банка е от 10 до 18 лв. в множеството случаи.

Когато човек бърза, обяснимо е, че не му се занимава да търси банкомат на банката - издател на картата, с цел да употребява по-ниската цена, която по принцип не е под 7 лв., а доближава и до двойно по-високи стойности. Само за съпоставяне, преди десетина година за изтегляне с кредитна карта от личен банкомат на банката са се удържали от 0.15 лева до 5 лева, а от непознат банкомат - от 0.95 лв. до 10 лв.. Това демонстрира, че цените в този момент са в пъти по-високи , без да се е изменила същността на услугата или качеството й.

„ Пипайте “ деликатно

кредитната карта, когато сте в чужбина.

УниКредит Булбанк да вземем за пример таксува тегленето на 200 евро в чужбина от АТМ по този начин: 3% от сумата плюс 4 евро. Това прави жестоко 20 лв..

Същата услуга Пощенска банка предлага за към 22 лв. – 10 лв. плюс 3% от изтеглената сума.

Банка ДСК желае към 19 лв. по формулата 7 лева плюс 3% от сумата. Подобна е цената и на Инвестбанк по формулата 3.5 евро плюс 3% от сумата.

Сравнително евтина е услугата на Райфайзенбанк България , която „ иска” 5 лв. плюс 1.5% от сумата или към 11 лв., а най-изгодна е Първа капиталова банка , където просто желаят 8 лв..

Някои трезори не са въвели разнообразни такси при тегленето на пари от АТМ на друга банка в България и в чужбина. Еднакви са тези такси при Банка ДСК, ПИБ и Райфайзен.

При другите цената на тегленето от „ чужд” банкомат у нас е по-ниска от тази на АТМ зад граница. Булбанк взема към 18 лв. – 2.5% от сумата плюс 4 евро, Пощенска – 6 лв. плюс 3% от сумата или към 18 лв., Инвестбанк – към 19 лв..

Тези данни би трябвало да откажат притежателите на кредитни карти да ги употребяват за изтегляне на пари от непознати банкомати, изключително пък зад граница.

С кеша от банкомат на банката - издател

на кредитната карта,нещата са по-поносими, само че в случай че се тегли по няколко пъти на месец сумата по никакъв начин няма да е за занемаряване. Булбанк желае 9 лв. за изтегляне на 200 евро – 1.55 евро плюс 1.5%, Пощенска банка – 15 лв. - 3 лв. плюс 3% от сумата, Банка ДСК – 4 лв. плюс 3% или към 16 лв., ПИБ – единствено 7 лв., Инвестбанк – към 14 лв. – 2 евро плюс 2% от сумата...

Собствениците на кредитни карти от ОББ теглят пари от банкоматите на банката против 4 лева и 3% от сумата, а на непознати АТМ - против 5 лева плюс същия % от сумата.

Тези данни не са изчерпателни. Банките слагат условия за типа на валутата, за размера на сумата. Отделно от това таксите се двоумят според от типа на картата, както и от това дали картата е VIP, тъй като тя оферират доста екстри, а и таксите са като за вип персони.

Тарифите с таксите и комисионните на банките се трансформират много постоянно. Клиентите, отново да напомним, могат да се осведомят за това независимо като наблюдават уеб страниците на финансовите институции. Обявления с измененията висят и по офисите на банките, само че нормално с отпратка към цената на банката, която е документ от няколко десетки страници.

Всеки жител може да ревизира какъв брой приблизително коства дадена услуга на уеб страницата на Българската национална банка. Мярката е в осъществяване на Закона за платежните услуги и платежните системи и е по отношение на разпореждания на Директива 2014/92/ЕС по отношение на съпоставимостта на таксите по платежните сметки.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР