Всеки ден пропускаме различни аспекти от света, защото сетивата ни

...
Всеки ден пропускаме различни аспекти от света, защото сетивата ни
Коментари Харесай

Кокошките виждат повече цветове от нас

Всеки ден пропущаме разнообразни аспекти от света, тъй като сетивата ни възприемат единствено лимитирана информация. Възможно ли е да сме сякаш владетели на планетата и да си мислим, че може да се разпореждаме с другите живи същества, когато не можем да възприемем всички цветовете, които вижда едно пиле?

Организацията на рецепторите в ретината на кокошките надвишава  тази на множеството бозайници, изяснява доктор Джоузеф Корбо, професор по офталмология от Съединени американски щати.

По времето на динозаврите множеството бозайници са станали нощни животни – и това е траяло милиони години. Птиците, които съгласно най-широко публикуваното през днешния ден разбиране са наследници на динозаврите, в никакъв случай в еволюцията си не са били нощни. Резултатът от това е, че имат по-добро цветно зрение.

Нощното зрение зависи от фоторецептори в ретината, известни като пръчици, до момента в който дневното зрение разчита на различен вид фоторецептори, наречени конуси.

 „ Човешката ретина има конуси, чувствителни към аления, синия и зеления набор ”, изяснява Корбо. „ Ретината на птиците има още един тип, който разпознава спектъра на лилавото, в това число и част от ултравиолетовите лъчи, и профилиран рецептор, наименуван „ двоен конус ”, който считаме, че им оказва помощ да засичат придвижване. ”

Освен това при множеството птици тези кафези имат профилирана конструкция, един тип „ слънчеви очила ” или лещовидна маслена капка във всяка клетка, която се пигментира и филтрира всичко с изключение на избрана част от спектъра.

Ако ние сме способни да отличим към милион цветове, птиците могат да виждат над 100 милиона.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР