Всеки ден 150 човека получават счупване заради крехки костиНай-уязвими са

...
Всеки ден 150 човека получават счупване заради крехки костиНай-уязвими са
Коментари Харесай

Д-р Наталия Темелкова: Остеопорозата е „тих убиец“

Всеки ден 150 индивида получават строшаване поради нежни кости
Най-уязвими са дамите в менопауза

След 50-годишна възраст една от всеки три дами и един от всеки пет мъже ще получи минимум една фрактура в резултат на трошливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на дамата е по-голям от заплахата да развие рак на гърдата, ендометриума и яйчниците, взети дружно, демонстрира статистиката. " Остеопорозата е обществено важен проблем и повлиява както пациента, по този начин и цялото му семейство. За жал, ние сме склонни да плащаме големи средства за лекуване на последствията, в сравнение с да дадем минимални средства за предварителна защита. Важно е да се каже, че остеопорозата има лекуване и то е напълно дейно, тъй като това заболяване не се лекува с естествени средства “, споделя доктор Наталия Темелкова, ендокринолог в Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни болести на УМБАЛ " Александровска ", във връзка осведомителната акция за битка с остеопорозата „ Не се пречупвай “.

Наричат остеопорозата " тихият палач ", тъй като не боли и няма признаци, до момента в който не се получи строшаване. Допреди десетина години тя даже не се възприемаше като заболяване, в това число от много лекари, а се смяташе за натурален развой на остаряване, при който последователно се губи костно вещество и костите стават нежни и чупливи.

Сега към този момент се знае, че остеопорозата е съществено обществено значимо заболяване, което утежнява качеството на живот, когато се стигне до фрактури. Повече от 420 000 българи страдат от нея, като 80,4% от тях са дами, а 19,6% – мъже. На всеки час се записват най-малко по шест фрактури вследствие на нежни кости, или към 150 на ден. Най-уязвими са дамите в менопауза от бялата и азиатската раса, а най-чупливите места са шийката на бедрената кост на тазобедрената става, китката на ръката и прешлените на гръбначния дирек. За страдание смъртността вследствие на остеопороза в България е по-висока (184 на 100 000), в сравнение с в Европейския съюз (116 на 100 000).

От огромно значение е ранното диагностициране, с цел да се отсрочат оптимално следствията от загуба на костна маса. Стандартен способ за диагностика е измерването на костната компактност (DXA), само че още преди да го извършите, можете да забележите някои от признаците: неочаквана мощна, остра и режеща болежка в гърба вследствие на строшен или сплескан прешлен, постепенна загуба на растеж, прегърбена стойка, строшаване при минимална контузия.

„ Много са факторите, от които зависи остеопорозата, едно от значителните неща е наследствеността. Ето за какво всеки, който знае, че има майка, баба с остеопороза, би трябвало да има едно на разум, че е изложен на риск. Качеството на костта е генетично детерминирано. Рискът от остеопорозата нараства с възрастта. Освен наследствеността, рискови фактори са тютюнопушенето, невисок банкет на калций, недостиг на витамин D, обездвижване, ниско телесно тегло, банкет на избрани лекарства и някои болести “, изяснява доктор Темелкова.

Препоръчително е да се обърнете към ендокринолог, в случай че имате ранна менопауза или сте вземали кортикостероиди в продължение на няколко месеца. Пониженото равнище на половите хормони нормално отслабва костите. Намаляването равнищата на естроген при дамите в менопауза или вследствие на лекуване за рак на гърдата е един от най-силните рискови фактори за развиване на остеопороза. При мъжете лекуването за рак на простатата, което понижава нивoтo на тестостерон, може да форсира костната загуба.

Повишеното равнище на хормони на щитовидната жлеза също може да аргументи загуба на костно вещество. Това може да се случи, в случай че жлезата е свръхактивна или в случай че приемате прекалено много хормонално-заместителни медикаменти при непълнота. Остеопорозата е обвързвана и със свръхактивни паращитовидна и надбъбречни жлези.

Медикаментите са значим детайл от лекуването, което би трябвало да се добавя от здравословно хранене, банкет на задоволително витамин D и калций, както и задоволително двигателна интензивност, поучава ендокриноложката. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР