Всеки човек заслужава да има глас в решенията на управляващите

...
Всеки човек заслужава да има глас в решенията на управляващите
Коментари Харесай

Венеция забранява круизните кораби

Всеки човек заслужава да има глас в решенията на ръководещите за средата, в която живее. Защото имеено те дефинират какво ще се случи по-нататък с обитаемото му място. Тези дни локалните във Венеция се осигуриха самобитна победа, за която бленуват от години. Жителите на Венеция и интернационалната общественост от години приканват да се забрани прекосяването на огромни кораби през лагуната, защото те замърсяват и заплашват екосистемата.

За да защити наследството на Венеция, италианското държавно управление забранява  достъпа на круизните лайнери до лагуната, осведоми Ройтерс.

Мярката слага точка на траяло с години политическо съмнение, и прави значима стъпка, като извисява настояванията на жителите и културните органи над тези на пристанищните служащи и туристическата промишленост. Правителството е решило да работи, откакто ЮНЕСКО заплаши да включи Италия  в черен лист, защото не не разрешава прекосяването на лайнерите през място, което е международно завещание.

Забраната влиза в действие от 1 август. Тя не позволява навлизането на съдове с тегло над 25 000 тона в плиткия канал " Джудека ", който минава около площад " Сан Марко " - най-известната туристическа забележителност на града. Круизните лайнери нормално тежат най-малко четири пъти повече.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от SAVE VENICE (@veneziacityitaly)

" За нас това е огромна победа ", съобщи Томазо Качари, член на активистката организация " Не на огромните кораби ". " Мнозина ни сравняваха с Давид против Голиат ", добави той.

Напълно разумните опасения за замърсяването и ерозията в града, който към този момент е в заплаха от покачването на морското ниво, най-сетне срещнаха нужното схващане.

През юни 2019 година в канала Джудека лайнер се сблъска с туристическа лодка и пет индивида бяха ранени. Инцидентът разгневи локалните, провокира бурната им реакция и те проведоха многохиляден митинг на централния площад „ Сан Марко “ макар настоящата възбрана там да се организират всеобщи обществено-политически мероприятия.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР