Всеки човек изпитва тревожни мисли през живота си по един

...
Всеки човек изпитва тревожни мисли през живота си по един
Коментари Харесай

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли

Всеки човек изпитва тревожни мисли през живота си по един или различен мотив. Понякога те са къси, незначителни и изчезват бързо. Друг път се натрапват, надграждат се и основават цели отрицателни сюжети в съзнанието.

Тревожните мисли могат да са безвредни, в случай че не им отдаваме време и значение, само че могат и да провокират стрес, меланхолия, тревога и други неприятни положения. Ако усещате, че не можете да се справите с тях, най-добре е да се консултирате със експерт – психолог, който да ви помогне да ги преодолеете.

Предлагаме ви три изпитани техники, с които да прогоните на момента тревожните мисли:

Съзнателно да ги блокирате и замените с положителни мисли

Една от най-изпитаните техники е точно тази. Тя е допустима, с помощта на един факт, който мнозина не знаят - човек не може да мисли по едно и също време за две неща. Просто умишлено изгонете неприятните мисли и извикайте на тяхно място позитивни. Ето един образец: Мислите си, че ще се неуспехите на идния изпит или изявление за работа, даже си представяте в детайли неуспеха – какво съставлява, къде грешите и по какъв начин се чувствате от това. Вместо това започнете да си мислите, че ще се справите чудесно на идния изпит или изявление за работа. Представете си триумфа – какво съставлява, къде са мощните ви страни и по какъв начин се чувствате от това. Схванахте концепцията, нали?

Отложете ги за съответен ден и час

Все повече специалисти предлагат точно тази процедура на „ отсрочено терзание “. Ще употребяваме още веднъж образеца с идния изпит или изявление за работа. Докато пиете кафето си, неприятните мисли нахлуват и още веднъж стартирате да си представяте неуспеха. В момента, в който се усетите, че го вършиме, се спрете и си обещайте да се притеснявате за това по-късно през днешния ден – примерно от 17:00 до 17:30 ч. Така ще си осигурите отмора и ще изпиете кафето си на мира. А като пристигна уреченият час ще помислите върху паниките си.

Анализирайте ги

Ако усещате, че тревожните мисли не стопират да се натрапват, връщат се още веднъж и още веднъж и са се залепили като дъвка за вас, то поспрете и им отделете нужното време. Опитайте се да погледнете обективно на тях и си задайте няколко рационални въпроса. Отново се връщаме към образеца с идния изпит или изявление за работа. Запитайте се – кое е най-лошото, което може да се случи; какъв брой тъкмо е неприятно това; в каква степен би ви се отразило на живота; до каква степен тази преживелица би имала значение след седмица, а след месец, а след година или пет; какво бихте подхванали, в случай че се провалите; какъв е шансът да не се неуспехите, а да съумеете?

Не забравяйте - неприятните мисли ще останат при вас толкоз, колкото им позволите. Опитвайте разнообразни техники, с цел да се справите с тях, а в случай че усетите, че ви би трябвало помощ – потърсете я при експерт.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР