Всеки човек иска да има добро здраве и да изглежда

...
Всеки човек иска да има добро здраве и да изглежда
Коментари Харесай

Емоционалното хранене: Има ли начин да се справим с него

Всеки човек желае да има положително здраве и да наподобява добре физически. Всичко тези неща обаче имат директна връзка с това по какъв начин и какъв брой се храним. Днес ще поговорим за прочувственото хранене, което може да бъде един от най-големите ни врагове.

Какво в действителност съставлява? Това е потреблението на храна като реакция на прочувствени положения, вместо като реакция на физически апетит или потребност от храна. Хората, които се хранят прочувствено, употребяват храната като метод за справяне с прочувствени проблеми, стрес, досада или даже просто за разтуха и наслаждение.

Когато се усещат раздразнени, тъжни, самотни или уплашени, тези хора се обръщат към храната, с цел да се почувстват по-добре. Често избират висококалорични, сладки или мазни храни, които основават чувство за разтуха и наслаждение. Те могат да имат краткотраен резултат на повишение на настроението, защото предизвикват освобождението на невротрансмитери, като серотонин, които въздействат на настроението и възприятието на задоволство.

Въпреки това, прочувственото хранене постоянно води до цикъл от прочувствено хранене и по-късно постоянно чувство за виновност, което от своя страна може да аргументи нежелани последици за физическото и прочувственото здраве. Прекомерното изразходване на висококалорична храна може да докара до наднормено тегло, затлъстяване и свързани с това здравословни проблеми като сърдечно-съдови болести, диабет и меланхолия.

Емоционалното хранене може да бъде предизвикателство, само че с осъзнатост, непримиримост и някои тактики, можете да се научите да се справяте с него.

Ето няколко съвета, които могат да ви оказват помощ:
Разпознайте прочувствените проблеми
Важно е да осъзнаете какви са страстите, които провокират във вас желанието да се храните прочувствено. Запишете си ги, с цел да ги следите и да се научите да ги разпознавате. По този метод ще можете да работите върху тях директно, вместо да ги маскирате с храна.
Практикувайте различни тактики за ръководство на страстите
Вместо да се обръщате към храната, пробвайте се да намерите здравословни други възможности за ръководство на страстите. Това може да бъде физическа интензивност като разходка, йога или танци, изложение на страстите посредством писане или говорене с близки хора.
Установете здравословни хранителни привички
Изгответе проект за хранене, който включва разнородни и богати на субстанции храни. Планирайте вашето меню за деня и пригответе здравословни храни напред. Така ще имате готови здравословни разновидности, когато се появи желанието за прочувствено хранене.
 Установете здравословни привички за грижа за себе си
Фокусирайте се върху грижата за себе си отвън храненето. Включете в всекидневието си здравословни привички като постоянен сън, практики за релаксация, обществени интензивности и занимания, които ви вършат щастливи.
Потърсете поддръжка
Разговорът с близки хора или търсенето на професионална помощ от психолог или диетолог може да ви помогне да се справите с прочувственото хранене. Те могат да ви предложат самостоятелни тактики и да ви поддържат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР