Всеки четвърти пушач изхвърля фаса си не в кошчето за

...
Всеки четвърти пушач изхвърля фаса си не в кошчето за
Коментари Харесай

Всеки четвърти пушач изхвърля фаса си неправилно

Всеки четвърти пушач изхвърля фаса си не в кошчето за отпадък, а в околната среда – в парка, по пътя, на гарата, на спирката. Това демонстрират данни от изследване, публикувано от компанията Филип Морис - България. Така на процедура всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в природата, като за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години.



Тези обстоятелства и политиката за стабилно развиване на тютюневата компания предизвикаха основаването на националната акция. Тя започва с разчистване на морския плаж, а първата локация от градската им акция беше в Пловдив. Съорганизатор на почистването на Небет тепе беше „ Хермес медиа “, а медиен сътрудник – вестник „ Марица “.



Като част от самодейността е и галерия, разказваща за сериозността на неправилното изхвърляне на фасове. Тя е експонирана в Цар-Симеоновата градина наоколо до Военния клуб.



Ето и какво разкри за акцията Диляна Якова, управител „ Регулации и стабилно развиване “ във Филип Морис – България.

- Кампанията „ “ е част от политиката за стабилно развиване на Филип Морис България. Разкажете малко повече за нея.

- През месец юни тази година Филип Морис България започва осведомителна акция под името, която цели да увеличи информираността на обществото за казуса със замърсяването с цигарени фасове. Единственият метод да се влияе на това в дълготраен проект, е точно да се насочи вниманието на хората и да се предизвикат потребителите към отговорно държание.

Акцията по разчистване, която Филип Морис България провежда първо в Пловдив, е част от акцията и е във връзка Световния ден на почистването на 18-ти септември. Чистихме емблематичното Небет тепе в Пловдив, само че освен от фасове, а от всички други боклуци, като използваме самодейността да притеглим вниманието към казуса със замърсяването на околната среда. За това разчитаме и на медиите и особено на вас от вестник " Марица ", с цел да разпространявате задачата и задачите на акцията, тъй че хората да стартират да се държат отговорно към околната среда. През този месец ще имаме и още локални начинания по разчистване - поредно в Благоевград, Варна и Бургас.

Кампанията е част от световните начинания на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) за понижаване на отрицателното влияние от личните й артикули върху околната среда, посредством поощряване на отговорно държание измежду пълнолетните консуматори.

Местната акция има уеб страница и, на която може да намерите разнообразни обстоятелства, числа, резултати от изследвания и обща информация по отношение на замърсяването с цигарени фасове в световен мащаб, както и спомагателни начинания, с които хората могат да се ангажират при предпочитание.



- Какво се крие зад слогана на акцията „ “. Как всеки един от нас може в действителност да промени картинката?

В едно изявление, генералният изпълнителен шеф на ФМИ Яцек Олчак споделя, че компанията е решена да бъде сътрудник на смяната и да предизвиква позитивните полезности. Поставяме си за цел да създадем стабилно бъдеще, което ще е от изгода за нашата компания, за акционерите, за потребителите и за обществото като цяло. Смятам, че наред с създаването на други възможности на стандартните тютюневи артикули, ориентирани към понижаване на риска за потребителите и обществото като цяло, вложенията в социално-отговорни стратегии са това, което ще направи нашата компания водач в устойчивото развиване.

А когато огромните компании, като нашата, одобряват устойчивото развиване като неделима част от своята бизнес тактика, то тогава за всеки един от нас решението е просто – да последваме образеца единствено с няколко стъпки към смяна на държанието и да се превърнем и ние в образец.

Промяната на навиците не е лесна стъпка, само че е изцяло допустима и наложителна. Само смяната в държанието може да помогне за опазването на околната среда. И тук всички– пушачи и непушачи би трябвало да обединим старания и да помогнем за изчистването на планетата от фасове.

А най-хубавият метод да противодействаме на казуса със замърсяването на околната среда с фасове, е да се включим в локални начинания за разчистване, като актуалната в Пловдив на Небет тепе или, като консуматори, да изхвърляме отпадъците в предопределените за това места. Нашият зов е да се обединим в идеята да почистим света от боклуци.



- Защо избрахте Пловдив за първия град от градската акция на

- Пловдив е един от най-красивите български градове, чиято антична история и статута му на европейска столица на културата, ни кара да се усещаме ангажирани да го поддържаме чист. Вярваме, че жителите на града би трябвало да имат сходно отношение към публичните пространства и се надяваме да им дадем този позитивен образец и да променим картинката.



- Защо избрахте тъкмо Небет тепе?

- Небет тепе е емблематично за Пловдив място, което се надяваме да стане и алегорично за нашата акция – по този начин както Небет тепе е „ хълмът-стража на античния град “, по този начин и почиствайки хълма от боклуци, се надяваме да дадем сигнал на обществото да пази природата и градовете на България чисти.



- Колко постоянно фасовете попадат не в кошчето, а в околната среда? Как това въздейства на природата и какъв брой време лишава разграждането им?

- Цигарените филтри са един от най-големите замърсители на природата. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, като съгласно проучванията за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години, според от външните условия.

На фона на общото количество на всички пластмасови артикули, създавани в света годишно – към 359 милиона тона, цигарените фасове са доста дребна част – към 0,3 %, само че е извънредно време отношението към тях, като нищожен, дребен боклук, да бъде променено. Те би трябвало да бъдат изхвърляни в предопределените за общия боклук места, а не на всички места, където ни хрумне.

Проблемът идва и от това, че огромна част от пълнолетните консуматори (едва 13% в световен мащаб) знаят, че филтърът на тютюневите произведения не е просто хартия или памук, а е изработен от целулозно ацетатно влакно, основано от модифицирана дървесна целулоза, което е тип биопластмаса.



- Могат ли цигарените фасове да се рециклират?

- Рециклирането на цигарените филтри на доктрина е допустимо, само че това се оказва стопански безпричинно и неустойчиво заради обстоятелството, че, преди да бъдат рециклирани, те би трябвало да бъдат пречиствани от катраните и други остатъчни нездравословни субстанции в тях, откакто са филтрирали цигарения пушек. За разлика от филтрите на цигарите, филтрите на бездимни артикули без горене, при които няма пушек, не са по този начин нечисти, заради неналичието на катрани и доста по-малко други нездравословни субстанции, заради което тяхното преработване е допустима и по-устойчива алтернатива в близко бъдеще.

В последна сметка, без значение от разликата, филтрите от всички типове тютюневи произведения би трябвало да се изхвърлят в предопределените за общия битов боклук места, а не в природата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР