Всеки четвърти европеец описва финансовото си положение като несигурно. Повече

...
Всеки четвърти европеец описва финансовото си положение като несигурно. Повече
Коментари Харесай

Всеки четвърти европеец принуден да затяга колана

Всеки четвърти европеец разказва финансовото си състояние като " нестабилно ". Повече от половината от популацията в Европа вижда сериозен риск то да стане такова през идващите месеци. А 80% към този момент са били принудени да вършат сложни избори за разноските си, оповестява в. " Гардиън ".
Докато рецесията с разноските за живот, провокирана от високите цени на силата, необузданата инфлация и войната в Украйна, се изостря, изследване, извършено в шест страни от френската неправителствена организация Secours Populaire за битка с бедността, рисува тревожна картина на един " континент на ръба ".
Повече от половината (54%) от над 6000 души във Франция, Германия, Гърция, Италия, Полша и Англия показват, че покупателната им дарба е намаляла през последните три години - най-много заради по-скъпите храни, горива, отопление и сметки за наем.
Най-силно засегнатата страна е Гърция, където 68% от интервюираните настояват, че покупателната им дарба е намаляла " доста " или " ненапълно " от 2019 година Следват Франция (63%), Италия (57%), Германия (54%), Англия (48%) и Полша (38%).
Около 80% от интервюираните показват, че към този момент са били принудени да създадат обилни взаимни отстъпки, като понижаване на пътуванията (62%) или отоплението (47%), взимане на заеми от другари или родственици (42%), намиране на втора работа (40%) и пропускане на хранене (29%).
В шестте страни 64% декларират, че " постоянно " или " от време на време " не могат да решат какво повече да съкратят, защото към този момент са свили разноските си до каквото могат, 28% споделят, че са надвишили разноските си доникъде на месеца, а 27% постоянно или от време на време се опасяват да не изгубят дома си.
Средно към 27% от интервюираните в шестте страни дефинират финансовото и материалното си състояние като " нестабилно ", т.е. " един непредвиден разход може да промени всичко ", до момента в който 55% показват, че би трябвало да бъдат деликатни.
За мнозина бъдещето наподобява даже по-лошо: болшинството от европейците (55%) считат, че са изправени пред доста или ненапълно забележителен риск от изпадане в неустановеност през идващите месеци, като всеки пети (17%) прави оценка опцията за това като доста висока.
Италианците и гърците са най-тревожни, надлежно със 70 и 68% интервюирани, признали, че са доста или ненапълно загрижени. Около 47% от респондентите във Англия считат, че рискът от неустановеност е забележителен, както и 42% от тези във Франция.
Напрежението е било усетено най-много от родителите. 72% в шестте страни означават, че са понижили личните си развлекателни действия (76%), фризьорски и козметични процедури (72%) и бюджет за облекла (72%), с цел да запазят качеството на живот на децата си.
Почти половината от родителите (48%) в шестте страни признават, че постоянно понижават своята храна, с цел да нахранят децата си, до момента в който 66% показват, че са били принудени да лимитират дейностите на децата, в това число излети и ваканции.
Проучването демонстрира поразителни разлики сред страните за това кои групи се смятат за най-застрашени от изпадане в беднотия: пенсионери в Германия (61%), по-млади хора в Италия (57%) и фамилиите с един родител в Обединеното кралство (55%).

Снимка Shutterstock

Нюз.бг>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР