Всеки български стартъп може да се състезава в Startup World

...
Всеки български стартъп може да се състезава в Startup World
Коментари Харесай

За 1 милион долара награда

Всеки български стартъп може да се състезава в Startup World Cup Bulgaria 2023. Спечелилият ще взе участие в заключителния стадий, който с организира в Съединени американски щати в края на годината. Над 60 страни от целия свят ще изпратят своите спечелили на огромния край – сцена, на която става оспорваната конкуренция за премията от 1 млн. $. На нея ще имат доста страсти, ще получат скъп опит, само че и опция да бъдат видяни и да се срещнат с едни от най-големите рискови вложители от Силициевата котловина.

България провежда формален квалификационен кръг и конкурс, който излъчва участник за международния край. Срокът за кандидатстване е до 20 май, а решаващата церемония вечер ще се организира на 13 юни в Интер Експо Център в София. Нужно е да имате страхотна концепция, юридическото лице да е записано на територията на България преди не повече от 3 година все още на кандидатстване. Може да вземат участие и задгранични стартъпи, като наложително изискване за тях е най-малко един от създателите им да е български жител. Записването в България и във всяка друга страна участник става след попълване на апликационна форма и изпращане на презентация, представяща компанията. На финалната вечер презентациите са на британски език в границите на 4 минути, само че всички би трябвало да са добре готови за въпросите на журито, в което са едни от най-разпознаваемите имена в рисковото вложение у нас.  

Организатори на състезанието в България са Европейската асоциация на цифровите специалисти (EURODEA) и Internet Media Group. Големият край в Съединени американски щати всяка година се провежда от една от най-големите компании за рисково вложение Pegasus Теch Ventures. „ Каним за присъединяване всички, които имат вяра, че имат концепция, решение или артикул, който ще промени света и живота на милиони хора ”, споделя Преслав Бобев, ръководител на EURODEA. Той отбелязва, че премията от 1 млн. $ не е печеливш билет от лотарията, а заем на доверие и инвестиция в отличената стартъп компания за 2023 година

На финалите през септември 2022 година България беше показана от спечелилите в националното съревнование от предходните две години. „ Пандемията направи невероятно провеждането на заключителния стадий през 2021 година Затова миналогодишният край беше доста по-голям, оспорван и специфичен. В края на септември над 2 000 души от целия свят се включиха в двудневното събитие в Сан Франциско ”, споделя Преслав Бобев. Големият победител е канадска компания, създала технология за преправка и преработване на дамски чорапогащници, определена от напълно дамско жури. Осемте дами в него са измежду най-именитите финансисти в Съединени американски щати, които вземат решения за финансиране и вложения в новаторски компании в размер на милиарди долари всяка година. Основният критерии всеки член на журито е „ Бих ли вложил 1 млн. лични средства в тази концепция и план “.

 Преслав Бобев - Снимка Личен списък

“Откроява се наклонност за предоставяне на преимущество на решения и технологии, ориентирани към опазването на природата и пестенето на запаси, както и нововъведения в региона на медицината ”, означи Бобев. По негови наблюдения при сходна конкуренция решаващи за оценката на журито са освен положителните планове, само че и мощните презентационни умения на техните екипи. 

Успехът на събитието в България, което имаше две издания, и блясъкът на финалната вечер са високо оценени. През 2024 година Преслав Бобев и Internet Media Group ще получат правата и доверието на уредниците на международните финали и ще провеждат районните стадии на Световната стартъп купа в Турция и Гърция.
Текстът е част от бр. 113 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР