Всеки американски президент в определен момент се сблъсква със сериозна

...
Всеки американски президент в определен момент се сблъсква със сериозна
Коментари Харесай

Иън Бремер: Пет главни заплахи пред Тръмп


Всеки американски президент в избран миг се сблъсква със сериозна рецесия.

Въпреки че администрацията на Доналд Тръмп към този момент претърпя сезона на рекордните урагани, на Тръмп му следва да се сблъска с геополитическа рецесия, която ще принуди света да замръзне в обезпокоително очакване. Ето пет евентуални световни закани пред сегашния американски президент.

[b]Голяма кибератака[/b]

Може да става дума за някоя хакерска атака, разкриваща цялата конфиденциална информация за една от най-големите корпорации, което може да провокира тресчица на международните пазари. Също по този начин е допустимо хакерите да се опитат да оставят без електричество целия северозападен Тихоокеански район и да настъпи безпорядък. Проблемът е в това, че когато нещата опрат до кибервойна би трябвало да се работи скрито. А за подобен шоумен, какъвто е Тръмп, това е мъчно.

[b]Вашингтон и Москва. Среща лице в лице[/b]

Руският президент Владимир Путин разпореждаше огромни очаквания на президентството на Тръмп. И въпреки че стопанинът на Белия дом даде всички инструкции за тясно съдействие с Путин, политическата действителност пречи на това. Сближаването с Русия не се случва. В последна сметка в руско-американските връзки се възцари такова предписание: в случай че вие не сте другар на Москва, то вие сте неин зложелател. Всеки ден носи от ден на ден нови обстоятелства за комплицираната съветска акция срещу Хилари Клинтън и Демократическата партия по време на президентската акция през 2016 година И защото вътрешнополитическите действителности отдалечават Тръмп от ден на ден от орбитата на Путин, ние все по-ясно виждаме големите мащаби на съветската хакерска интервенция. И в случай че в връзките сред Москва и Вашингтон нещата напълно станат зле, Русия може да стартира да популяризира компрометираща информация за самия Тръмп.

[b]Конфликтът със Северна Корея[/b]

Говорейки искрено, това е победа за Ким Чен Ун. Той има нуклеарно оръжие и продължава да напредва по пътя към основаването на балистични ракети, способни да поразят територията на Съединени американски щати. Докато Тръмп заплашва с „ огън и гняв “, Ким към този момент е кадърен да показва своя отговор. Американският президент даде обещание директна интервенция и загатна за опцията да има война с КНДР. Държавният секретар Рекс Тилърсън се опита да се свърже непосредствено със севернокорейците, само че Тръмп обществено го предизвести да не си губи ненужно времето. Както Тръмп, по този начин и Ким имат гения да нажежават ситуацията и на всеки един от тях може да му бъде мъчно да отстъпи от думите си.

[b]Директен спор с Иран[/b]

Конфликтът със Северна Корея наподобява ужасяващ, тъй като злополуката може да настъпи ненадейно, без предизвестие. Ситуацията с Иран е рискова, тъй като следим ескалацията в действително време. Отказът на Тръмп да удължи нуклеарната договорка с Иран, автоматизирано не изважда Съединени американски щати от съглашението. Тръмп се поинтересува по какъв начин да удължи глобите против Иран. Впрочем, европейските съдружници на Съединени американски щати, най-вероятно, ще създадат всичко, с цел да запазят изискванията на „ нуклеарната договорка “. Европа не се нуждае от още един политически проблем. Но Тръмп и някои членове на Конгреса заемат твърда позиция по отношение на Иран и могат да се изкушат да възстановят глобите. Ако това се случи, Вашингтон ще се окаже в дипломатическа рецесия, сблъсквайки се двама врагове по едно и също време.

[b]Тероризъм[/b]

Накрая, още една опасност, която надвисва над всеки американски президент, това е опцията от терористично нахлуване на територията на Съединени американски щати. Американската реакция на нещастието на 11 септември беше най-хубавата в цялата историята на Америка. Хората по цялата страна с часове стояха на опашки, с цел да дадат кръв за потърпевшите. Политиците, в това число тогавашният президент Джордж Буш, се стараеха да подчертаят, че „ лицето на терора не е ислямът, тъй като ислямът е мир “. Трудно можем да си представим, че Тръмп може да каже нещо от този жанр. Ако такава обстановка се случи, той, по-скоро, няма да счита себе си или своята администрация за отговорни за нещо. Нещо повече Тръмп ще употребява този факт, с цел да потвърди, че е бил прав във връзка със възбраните за мюсюлманите. Ако през днешния ден се случи терористична офанзива, това няма да сплоти, а съществено ще раздели Съединени американски щати. /БГНЕС

---------

Иън Бремер, президент на Eurasia Group и професор по световни проучвания в Нюйоркския университет. Статията му е оповестена в списание "Тайм".
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР