Все повече възрастни хора са изоставени от семействата си в

...
Все повече възрастни хора са изоставени от семействата си в
Коментари Харесай

Все повече възрастни хора са изоставяни в болници

Все повече възрастни хора са изоставени от фамилиите си в лечебното заведение и остават без дом и поддръжка, алармират от УМБАЛ „ Царица Йоанна “ ИСУЛ.

„ Преди години са били по двама-трима за интервал от три-четири месеца, само че в този момент всеки месец при всички случаи има най-малко по четирима пациенти в другите клиники с разнообразни премеждия. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите родственици и близки. Това е морално и етично безусловно неприемливо “. Това сподели пред Българска национална телевизия зам.-директорът по здравната активност на болничното заведение доктор Петър Герзилов.

Медицинската сестра Марияна Божанова съобщи, че още при приемането в болничното заведение, към този момент се знае кой пациент е отшелник. „ Търсим още от първия ден контакти с околните, с цел да бъдат готови. Защото когато пристигна време за изписване, те не са готови, не знаят. Самите пациенти също желаят да се приберат у дома, само че за жалост и те споделят, че са изоставени от дълго време. Не ги изоставят единствено в болничното заведение, те към този момент са били изоставени “, сподели тя.

Близките постоянно или не могат да бъдат открити, или непосредствено декларират, че не желаят да поемат грижите за своя родственик или родител.

„ По телефона ми споделят, че нямат да дойдат. Много пъти при приемане дават подправени телефони, звъним – недействителен номер. Имам случай, в който ми споделят, че са в чужбина, аз ходя на адрес, той е там, а споделя, че е в чужбина и не може да прибере родителя си “, добавя Божанова.

Проблемът се следи във всички академични, окръжни и градски лечебни заведения -именно те поемат грижата за пациентите даже след приключването на клиничната пътека – за тяхна сметка.

„ Като медици не можем да ги оставим на улицата. Свързваме се със обществени структури. Лошото е, че с повишаването на тази наклонност с занемаряване на пациенти, двете лечебни заведения, които имат отношение към следболничното лечение – Ботунец и Бухово, са със напълнен потенциал и няма по какъв начин да поемат пациенти от цяла София “, добави доктор Герзилов.

Докато се изчаква освобождението тук-там там, пациентите остават в болничното заведение. „ Тези хора се нуждаят от оперативно лекуване, от кръвопреливане, от лекарства, които би трябвало да бъдат донесени от околните. И всичко това основава проблем след проблем, който все по-трудно се взема решение и даже в някои случаи решението е невероятно. Нямаме ясни стъпки и логаритъм, импровизираме “, сподели ортопедът доцент Любомир Цветанов от Клиниката по ортопедия и травматология.

„ Най-големият проблем е, че тези хора са самотници “, сподели още доцент Цветанов.

Марияна Божанова добавя, че постоянно тези пациенти остават в Бухово и Ботунец не по-малко от три месеца, а от време на време даже цяла година. „ Стои обаче въпросът къде ще отидат по-късно “, споделя още здравната сестра.

Според доктор Герзилов самата страна и обществените служби би трябвало да поемат някакъв ангажимент.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР