Все повече служители искат да могат да работят не просто

...
Коментари Харесай

Кой ще спечели войната „да работим от където и да е“


Все повече чиновници желаят да могат да работят не просто отдалечено, а от където и да било (снимка: CC0 Public Domain)

Задължително завръщане в офиса? Минимум два дни наличие на работното място? Мениджърите би трябвало да не помнят сходни хрумвания, в случай че желаят да запазят надарените хора в екипите си, поучават експертите. Най-търсените фрагменти желаят оптималната еластичност. Шефовете би трябвало да одобряват това.

Ръководителите на бизнес, в който чиновниците са на бюро, от ден на ден осъзнават, че към този момент не може да се работи „ както преди “. Топ-талантите, които движат най-важните действия на всяка организация, желаят пределна еластичност, в противоположен случай ще си тръгнат. Шефът не е индивидът, който взема решение всичко в офиса, не и през днешния ден.

Ако се върнем обратно във времето, ще забележим, че най-търсените и най-желаните чиновници са тези, които в последна сметка оформят типа на нашите работни места, споделя Радж Чоудхури, икономист от Harvard Business School. Например, при започване на 90-те години потреблението на имейл беше разкош, екстра единствено за изпълнителните шефове. Скоро обаче най-кадърните хора в фирмите започнаха да го изискват. В резултат, електронната поща през днешния ден е по-важна от бюрото, стола и даже от компютъра.

Месинджърът като тип връзка бе посрещан „ на нож “ от мнозина мениджъри, а през днешния ден всички го използваме, без да се колебаем. И имейлът, и месинджърът даже залегнаха в основата на така наречен софтуерни системи за работливост, предлагани от огромните снабдители като Microsoft и Гугъл. Същото се случва през днешния ден с локационната еластичност в работата.

„ Работа от където и да е “ или „ отдалечена работа “

Като част от тази наклонност на смяна би трябвало да се направи ясно разграничаване сред „ отдалечена работа “ и „ работа от където и да е “. В множеството случаи визията за отдалечена работа допуска служителят да се намира на несъмнено място отвън офиса, да вземем за пример в дома си, или най-малкото в избран регион. Често пъти условието върви в комплект със обвързване служащият да посещава офиса понякога, за служебни срещи.

Компаниите, които практикуват „ работа от където и да е “, въпреки това, нямат никакви ограничавания за местоположението на отдалечено работещия. Той може да е и на другия завършек на света, може да е на друго място всеки идващ ден – задоволително е да има достъп до интернет.

Новото обикновено

Днес, споделят експертите, господства търсенето на изключителна еластичност: най-хубавите гении не просто желаят хибридна работа, те желаят да работят от където пожелаят. „ Има два типа компании “, изяснява Чоудхури. „ Едната ще прегърне работа отвред, а втората отхвърля. Чувствам, че тези, вторите, ще изгубят най-ценното от работната си мощ “.
още по темата
Експертът твърди, че „ фирмите, които се пробват да върнат времето обратно, ще изгубят някои от най-хубавите си гении ”. Рано или късно тази динамичност ще принуди бизнесите да премислят политиките си и да наваксат. Това обаче ще им коства висока цена.

Промяната може да е добра вест за чиновниците, които сега са принудени да следват модела 3:2 на работните си места, или сходен. Този модел „ три дни в офиса, два дни отвън офиса “ се очакваше да се трансформира в норма, когато по време на пандемията се опитвахме да си представим какъв ще бъде служебният живот след ковид-времената. Но откогато излязохме от своите спални и кухни, осъзнахме, че не сме в края на тази промяна – ние към момента сме в нейното начало.

Данните на икономиста от Станфорд Ник Блум поддържат тезата: през юни 2020 година множеството компании са очаквали чиновниците да работят от вкъщи си приблизително 1,5 дни от седмицата, само че в идващите две години упованията за надомна работа са се изменили. Сега множеството компаниите разрешават служащите им да са у дома съвсем половината от седмицата.

Предимство за стартъпите

Пъргавите новостартиращи компании имат мощно преимущество на фона на течащата културна смяна. Очаква се през 2023 година да забележим стартъпите да мигрират към отдалечено ръководство. От друга страна, по-утвърдените компании ще бъдат сложени пред избор: те ще би трябвало да решат дали да се придържат към остарелия модел, плащайки за наем на офис-пространства и поддръжка на служебните пространства, или да прегърнат новата наклонност и да се възползват от нейните улеснения.

Най-вероятно, съгласно експертите, през 2023 година ветераните в корпоративния мениджмънт ще употребяват икономическия спад, с цел да създадат финален опит да върнат служащите назад в офисите. Неправдоподобно е да си представим, че тези по-традиционно мислещи ръководители елементарно ще трансформират настройките си. Напротив, те биха употребявали по-мекия пазар на труда като лост за връщане на чиновниците назад в офиса.

Но това няма да даде положителни резултати в дълготраен проект. Топ-талантът към този момент е взел решение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР