Бъдещето на паричната политика остава несигурно, коментира Веселин Бекяров(снимка: iBanFirst) Европейската

...
Бъдещето на паричната политика остава несигурно, коментира Веселин Бекяров(снимка: iBanFirst)
Европейската
Коментари Харесай

ЕЦБ понижава лихвените си проценти. Какво ще последва?


Бъдещето на паричната политика остава нестабилно, разяснява Веселин Бекяров
(снимка: iBanFirst)

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи понижаване на главните си лихвени проценти с 25 базисни пункта. Това е първото понижение на лихвите от 2019 година насам, след девет месеца на задържане на устойчиво ниво, които бяха предшествани от невиждан цикъл на нараствания, почнал през юли 2022 г. 

Какво можем да чакаме по-нататък и какви ще бъдат икономическите и паричните последствия от това в началото намаляване на лихвените проценти коментира Веселин Бекяров, основен валутен дилър в iBanFirst:

“Въпреки че намаляването на лихвените проценти не е изненадващо, бъдещето на паричната политика остава нестабилно. Пазарът се концентрира главно върху възходящата проверка на прогнозите за инфлацията за 2025 година до 2,2%, която краткотрайно увеличи курса на еврото по отношение на $. Смятаме, че тези данни не трябва да се преекспонират.

По-високата от предстоящата инфлация се дължи основно на нарастването на заплатите, по-силния напредък, по-ниската продуктивност и устойчивата инфлация в бранша на услугите. За разлика от обстановката в Съединени американски щати, нарастването на заплатите в Европа не се компенсира от по-висока продуктивност. По тази причина ЕЦБ остава внимателна.
още по темата
Независимо че това ще зависи значително от идните данни за инфлацията, наподобява, че е допустимо още едно понижение на лихвените проценти с 25 базисни пункта през септември. Инфлацията обаче евентуално ще бъде по-нестабилна през идващите тримесечия, по тази причина цикълът на облекчение на паричната политика може да се окаже нерешителен.

В предишното централната банка имаше податливост да намалява или покачва лихвените проценти на всяко съвещание. Сега това ще зависи от ежемесечно оповестените статистически данни, а също и от позицията на Федералния запас на Съединени американски щати, макар че Кристин Лагард се старае да не го признава. Първата пауза ще се състои през юли, защото понижаване на лихвите по това време към този момент не се чака ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР