Все повече са желаещите да се присъединят към БРИКС. Съответното

...
Все повече са желаещите да се присъединят към БРИКС. Съответното
Коментари Харесай

Как Египет ще засили БРИКС

Все повече са искащите да се причислят към БРИКС. Съответното заявление е получено от Египет, една от най-влиятелните страни в арабския свят. И Русия поддържа тази самодейност. Какъв е претекстът на Кайро и какви изгоди ще донесе влизането на Египет в БРИКС за останалите членове на асоциацията?

Египет кандидатства за присъединение към БРИКС. Това сподели пред ТАСС съветският дипломат в Кайро Георгий Борисенко. Според дипломата страната е взела такова решение, тъй като една от самодейностите, с които организацията се занимава сега, е оптималното прекачване на търговията към различни валути.

Борисенко означи, че Египет демонстрира огромно предпочитание да развива търговията и други типове икономическо съдействие с Русия. „ Сега тече развой на създаване на нови механизми за взаимни разплащания в тези търговски интервенции “, сподели посланикът. По-късно Борисенко прибавя, че Русия поддържа самодейността на Кайро за присъединение към БРИКС.

В момента членове на организацията са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Напоследък обаче от ден на ден страни желаят да се причислят към асоциацията. През март съветският заместител външен министър Сергей Рябков означи, че броят на претендентите се усилва всеки месец. По това време 16 страни към този момент бяха на опашката.

Една от тези страни е Венецуела. Президентът Николас Мадуро сподели, че БРИКС се образува от пет могъщи страни и се трансформира в огромен магнит за тези, които желаят друг свят. Според него, в случай че бъде направена предложение за присъединение към тази асоциация, тогава Венецуела ще каже „ да “.

На собствен ред ръководителят на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва призна, че мечтае за основаване на обща валута на БРИКС, която да освобождава от зависимостта от $. Възможността за въвеждане на единна валута ще бъде предмет на разискване на срещата на високо ниво на БРИКС през август 2023 година, сподели Наледи Пандор, външен министър на Южна Африка, страната хазаин на срещата.

Експертната общественост счита, че присъединението на Египет към организацията ще бъде от изгода както за самата страна, по този начин и за участниците в асоциацията. „ Сега БРИКС е рупорът на гласовете на Азия, Африка и Латинска Америка. Въпреки това, прибавянето на Египет към този лист ще даде опция да се вземе поради мнението на арабско-мюсюлманския свят. Сътрудничеството с Кайро ще направи формата на организацията по-всеобхватен и повсеместен “, сподели програмният шеф на клуб „ Валдай “ Тимофей Бордачов.

„ Проблемите при вероятно присъединение са в това, че към момента не са изяснени критериите за присъединяване в организацията. В същото време БРИКС е радикално друга от Г-7, трансформирала се във формат за разговор сред съюзническите страни. “Членството не постанова никакви ограничавания върху суверенитета на външната политика на Бразилия, Индия, Русия, Китай и Южна Африка ”, прибавя събеседникът.

„ На този декор могат да зародят проблеми при въвеждането на нова позиция в общата изразителност на организацията. Не виждам стопански спънки за влизането на Египет в БРИКС. В последна сметка финансовият бранш в никакъв случай не е бил решителен в този формат. Много по-важно е да се даде опция на огромна незападна страна да бъде чута “, акцентира Бордачев.

„ Това решение на Египет удостоверява укрепването на БРИКС. Организацията стартира да се възприема като мощен артист в интернационалната политика, благодарение на който човек може ясно да изрази личното си виждане за настоящото положение на нещата в света. Позволете ми да ви припомня, че по-рано Алжир и Саудитска Арабия оповестиха за сходно предпочитание “, сподели ориенталистът Кирил Семьонов, специалист в Руския съвет по интернационалните въпроси.

„ След началото на СВО геополитическият пейзаж стартира да се трансформира. Много огромни страни са видели, че западните страни са подготвени да се откажат от прокламираните правила на върховенството на закона и свободния пазар, в случай че те стартират да влизат в спор с персоналните им ползи. Трябваше да се търсят други възможности ”, акцентира събеседникът.

„ Ето за какво Близкият изток стартира да гледа към БРИКС. В бъдеще това ще направи позицията на организацията по световните проблеми по-всеобхватна, тъй като ще отразява и мнението на арабско-мюсюлманския свят “, отбелязва специалистът.

„ За Египет участието в БРИКС ще ускори многовекторната външна политика. Това също е от изгода за нас. Кайро желае да развива търговски връзки освен със западните страни, само че и с другите значими играчи на интернационалните пазари. Такова предпочитание би трябвало да бъде насърчавано и подкрепяно по всевъзможен вероятен метод “, твърди ориенталистът.

„ Египет е огромна районна мощ с грамаден престиж, както и стопански и обществен капацитет. Присъединяването на страната към БРИКС още един път ще подчертае възходящото значение на този формат на съдействие “, обобщава Семьонов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР