Все повече производители на автомобили започнаха да работят съвместно. Миналата

...
Все повече производители на автомобили започнаха да работят съвместно. Миналата
Коментари Харесай

Защо все повече и повече автомобилни компании се обединяват?

Все повече производители на коли започнаха да работят взаимно. Миналата седмица BMW и Daimler оповестиха партньорството си с инвестиция от 1 милиард евро в мобилни услуги. Проектът им включва създаване на електрически станции за зареждане, системи за мъдро паркиране, услуги за споделено прилагане и редица други функционалности.

Неотдавна Ford и Volkswagen също сплотиха напъните си в проучване на вид за и по едно и също време електрически и самостоятелен автомобил, написа BBC.

Honda влага $2,75 милиарда в плана на General Motors за безпилотни автомобил, с концепцията да сътвори и самостоятелни таксита.

Примери за още партньорства са Tesla с Daimler и Volvo с PSA, както и редица покупко-продажби сред автомобилни производители и софтуерни компании.

На какво се дължи този взрив от колаборации?

" Никой не знае какво ще е бъдещето на колите, хората се сплотяват, с цел да смекчат риска от незнайното бъдеще ", споделя професор Питър Уелс, шеф на Центъра за автомобилна промишленост и проучвания в Университета Кардиф.

Според него услугите за споделено пътешестване, самостоятелните и електрическите коли ще трансформират метода, по който използваме колите до момента.

Традиционните компании би трябвало да се борят да останат настоящи, откакто софтуерни корпорации като Uber и Гугъл непрестанно работят върху нововъведения в тази област.

" Освен това всички тези нови разработки костват доста милиарди. Затова фирмите си сътрудничат. Така не се постанова да понесат разноските сами, а си ги поделят ", прибавя още проф. Уелс.

Според Дейвид Легет, редактор на списанието Just-Auto има заплаха от нови играчи, които могат да приложат радикално разнообразни способи във връзка с производството на коли. По думите му най-хубавият образец за това е американската компания Tesla, благосъстоятелност на Илън Мъск, която за малко повече от 15 години стана номер едно в света по произвеждане на електрически коли.

Бъдещето на шофирането, само че без водач?

Вероятно доста автомобилни производители имат опасения, че колите им ще спрат да се купуват. Причината е, че поради услугите за шерване и наемане, те може да нямат потребност от личен автомобил.

Според консултантската компания Boston Consulting Group съвсем 1/3 от изминатото дистанцията по пътищата ще се прави от електрически самостоятелни коли до 20130 година.

" Като се замислите, даже в този момент не излиза доста преференциално да притежавате автомобил. В 95% от времето той стои негоден и бързо губи своята стойност. Но споделеното пътешестване понижава разноските и наподобява много прелъстителен вид ", твърди Уелс.

За да не бъдат хванати неподготвени множеството огромни автомобилни компании са почнали да създават стратегии за услуги за подвижност и независимо и в партньорство с други компании.

Още образци за това са инвестицията на Toyota в Uber, а производителят на чипове Nvidia стартира да работи с VW.

Какво се случва по-късно?

Въпреки че от ден на ден компании в автомобилния бранш сплотиха напъните си, това ще продължи единствено до момента в който имат общ интерес. Те са склонни да си сътрудничат, само че единствено в избрани области. В други си остават съперници.

Легет показва подозрението си, че ще има пълномащабно обединение на автомобилни марки. Той се надява да види повече рационални решения. Например производителите да излязат от нерентабилните пазари и да изградят повече пактове, като този на Daimler и BMW.

А фирмите, които не съумеят да се приспособяват към измененията, съгласно него имат нестабилно бъдеще.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР