Все повече млади хора казват, че искат да живеят и

...
Все повече млади хора казват, че искат да живеят и
Коментари Харесай

Георги Бърдаров: Единственият път за излизане от демографската криза е увеличаване на дела на младото активно и образовано население

„ Все повече младежи споделят, че желаят да живеят и да се осъществят у нас. Те се мерят с техните връстници от западните страни и нямат комплекси – те са жители на света и обичат България по един изконен, доста прекрасен метод “, съобщи доцент Георги Бърдаров в рубриката на Дарик „ Социалната страна “ в партньорство с Министерството на труда и обществената политика.

Той изясни, че в ежедневната си работа с младежи следи смяната в отношението им и в случай че до преди 10-15 година всеобщата настройка е била, че у нас няма благоприятни условия за реализация, то в този момент е противоположното.

„ България има своите позитиви в демографски проект, само че рядко ги акцентираме “, съобщи доцент Бърдаров. Като позитивен образец във връзка с демографията в страната той уточни община Бургас, където от 5 години се имплементира революционен за България модел в образованието, “Първокласно образование ” – приспособен вид на финландската просветителна система, основава се градска среда, която е удобна и привлекателна за популацията и младежите.

„ Нормално е общини, които имат по-добри стопански условия, оферират по-високо възнаграждение, да притеглят повече хора, които са в дейна възраст, които са квалифицирани и образовани. Единственият път за излизане от демографската рецесия е увеличение на каузи на младото интензивно и образовано население “, съобщи Георги Бърдаров. Така той изясни и резултатите от проучването на Института за обществена администрация, съгласно които най-високите междинни заплати в страната са в общините Челопеч, Козлодуй и Кнежа.

„ Една добре структурирана страна и просветителна система обезпечава реализация на хората в най-различни сфери “, по този начин доцент Бърдаров аргументира нуждата от по-добре застъпено дуално образование в България по образеца на редица немскоезични страни. Той изясни, че е значимо децата още от междинното си обучение да се профилират в избрани занаяти и промишлености.

„ В България се основава разбирането, че такова работно място е непрестижно и непредставително за младежите и те живеят с настройката, че това е ниско обществено равнище, което не е правилно “, сподели доцент Бърдаров. Той акцентира нуждата от тясно партньорство сред страната, учебните заведения и бизнеса, с цел да се подсигурява информираността и кариерната ориентировка на учениците от ранна детска възраст.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР