Все повече жени в Иран се обявяват против задължението да

...
Все повече жени в Иран се обявяват против задължението да
Коментари Харесай

Не на хиджаба: бунтът на жените в Иран


Все повече дами в Иран се афишират срещу задължението да носят хиджаб. Те се изправят против държавния уред и по-консервативните кръгове в обществото.

По-рано този месец в Иран означиха формалния ден на хиджаба. Много дами обаче се включиха в акцията No2Hijab ( " Не на хиджаба " ) и се разходиха по улиците, без да покриват главите си. Активистката и журналистка Масих Алинеджад прикани иранките да се опълчат на режима.

Глоби и арести грозят протестиращите

Една от дамите, която разгласява в обществените мрежи собствен видеоклип без хиджаб, е 21-годишната Наси Сандиех. Няколко дни след това тя е задържана в дома на родители ѝ. Пусната е под гаранция 10 дни по-късно против сума, равняваща се на към 13 000 евро. Не е ясно дали и по кое време фамилията ѝ ще получи парите назад. " Жените, които се появяват обществено без забрадка за глава, знаят, че ще бъдат осъдени, в случай че ги заловен ", споделя иранската журналистка Молуд Хаджисаде пред Дъждовни води.

Журналистката е задържана неколкократно за сериозните си текстове против потушаването на протестните придвижвания в Иран. Наскоро Хаджизаде даже беше наказана на една година затвор, само че малко преди да влезе в пандиза, тя съумя да напусне Иран и сега живее в Норвегия. " Нежеланието да се покрива косата не е нещо ново в Иран. Случилото се в този момент обаче има по-сериозна тежест. За пръв път толкоз доста дами стачкуват в един и същи ден против задължението да бъдат забрадени. Не беше колективен митинг, само че беше стъпка в посока на проведена акция. А тъкмо от това се опасяват управляващите в Иран. Затова и се пробват по този начин да сплашат дамите. "
Редакцията предлага
Моралната полиция не е единствено държавна

Носенето на забрадка, която покрива косата, е наложително за всички девойки и дами от Ислямската гражданска война през 1979 година насам. За осъществяването на закона следи моралната полиция - в учебни заведения, университети, държавни институции, банки, лечебни заведения и по улиците. Въпреки това доста дами в Иран се опълчват на условието и отхвърлят да са забрадени. Властите в Техеран реагират на тихите митинги с все по-сурови санкции. 25-годишната Ясаман Аряни да вземем за пример получи присъда от 16 години отнемане от независимост. Процесът против нея се води, откакто на интернационалния ден на дамата - 8 март 2019 година - Аряни раздаваше цветя на дамите в техеранското метро и ги информираше за правата им, до момента в който самата тя не носеше хиджаб.

" Строгите санкции не реализират стремежи резултат. Благодарение на интернет и десетките акции в последните години, дамата, която не носи хиджаб, е част от всекидневието на иранските дами в огромните градове ", споделя Малуд Хаджизаде. " Много дами пускат хиджабите на раменете си или ги носят като шал на врата. Ако видят, че наближава патрул на моралната полиция, ги поставят още веднъж. "

Случва се и цивилни хора, които са изключително консервативни, да влизат в ролята на морална полиция. По-рано този месец млада консервативна жена атакува друга, която отхвърля да постави хиджаба си в рейса, и я снима с телефона си, заплашвайки да изпрати видеото на полицията. В транспортното средство се разразява спор, който е записан от редица пасажери. Почти всички дами в рейса пазят нападнатата и в последна сметка принуждават консервативната нападателка да слезе на идната спирка. Видеоклиповете от случая се популяризират бързо в обществените мрежи, а още на идващия ден полицията арестува дамата, която е отказала да си постави хиджаба.

Задължението за носене на хиджаб е единствено образец за неравенството в Иран.

" Режимът съзнателно се пробва да активизира поддръжниците си против дамите, които се съпротивляват на закона за хиджабите ", споделя адвокатката Мехрангиз Кар пред Дъждовни води. " Винаги сме се борели против наложителното носене на хиджаб. Но желанията ни не са от голяма важност. От Ислямската гражданска война насам имиджът на дамите играе значима роля в държавната идеология. Жена без хиджаб е знак на западния метод на живот и се схваща като самобитна офанзива против ислямската просвета. "

Страх от резултата на доминото

Кар има вяра, че политическата система в Иран ще продължи да се придържа към тази пропагандна визия за дамите - такива, които не просто носят хиджаб, само че и са изцяло подчинени. " Ако се огънат и разрешат на дамите сами да вземат решение какво да обличат, това ще провокира домино резултат на няколко равнища. Жените ще се почувстват овластени и ще пожелаят да имат същите права, с които се употребяват мъжете. Някои може и да се причислят към протестни придвижвания за независимост и народна власт. "

Доклад на Световния стопански конгрес демонстрира какъв брой сериозна е половата дискриминация против дамите в Иран. Страната се подрежда на 143 от 146 места в класацията " Gender gap "  за 2022 година. В тази ранглиста Световният стопански конгрес изследва равенството сред половете в бизнеса, образованието, опазването на здравето и политиката. Един от най-важните критерии е ролята, която дамите играят в политическата система на дадена страна.

В Иран дамите нямат място във властта. Не могат да бъдат и религиозни водачи. Не им е разрешено да се кандидатират за президент. Не могат да бъдат част от правосъдната система. Забранено им е и да вземат участие в експертни комисии, да бъдат посредници или юристи. Едва 16 от общо 290 народни представители в Иран са дами - всяка една от тях е извънредно консервативна и напълно поддържа режима в страната.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР