- Все повече икономисти предупреждават за риск от стагфлация в

...
- Все повече икономисти предупреждават за риск от стагфлация в
Коментари Харесай

Икономическите ефекти от войната: По-слаб растеж и още инфлация

- Все повече икономисти предизвестяват за риск от стагфлация в Европа и продължаващ растеж на потребителските цени в България. - Около 90% от природния газ в страната ни идва от Русия, почти 60% от горивата в страната все още са с генезис съветски нефт. - Големият въпрос е дали ще бъде спрян съветският газ.
Войната в Украйна стартира в миг, в който стопанската система на България беше почнала да набира скорост след коронавирус рецесията и доста компании чертаеха проекти за разгръщане и даже нови вложения.

Събитията, почнали в утрото на 24 февруари обаче, ще трансформират доста от тези планове. Те слагат под въпрос досегашните прогнози за стопански напредък на Европа и в частност на България. Очакванията за страната бяха за продължаващо възобновяване (3-4% растеж на БВП) и последователно затихване на растящата инфлация (която доближи 9.1% на годишна база през януари). Сега от ден на ден икономисти предизвестяват, че инфлацията няма да се забави през второто полугодие, а икономическият напредък може да се окаже двойно по-нисък. За еврозоната пък все по-често се загатва рискът от стагфлация (икономически застой в композиция с висока инфлация).

Да се вършат съответни прогнози обаче е рано. Те зависят от изхода на войната и от това какъв брой продължителна ще е тя. Но нещастието на Украйна, караща стотици хиляди да изоставен родината си, затворените граници и пренасочени товаропотоци, зависимостта на Европа (и в частност на България) от съветския газ и нефт и наложените наказания ще имат отрицателни последствия, които ще се усетят от съвсем всеки.
Реклама Едрата картина
Войната в Украйна стартира на фона на растящи енергийни цени и продължаващи разстройства във веригите за доставки, които изстреляха инфлацията в Съединени американски щати до рекордните 7.5% през януари и 5% в еврозоната. Сега военният спор ще ускори тези отрицателни резултати за Европейски Съюз. Русия е най-големият снабдител на газ и нефт за Европа, по тази причина и огромният въпрос е дали Путин е подготвен да спре износа им.

" За момента това е единственият приходоизточник на Русия, тъй че не е разумно да го прави - само че не всичко е разумно по време на война. Липсата на газ за промишлеността би блъснало европейската стопанска система. При липса на газ ще имаме сигурна стагфлация, т.е. криза плюс доста висока инфлация ", споделя Георги Ангелов, старши икономист в институт " Отворено общество ".

За България съответно към 90% от природния газ идва от Русия, почти 60% от горивата в страната все още са с генезис съветски нефт. " България е подвластна от съветския газ, само че в това време е огромен производител и експортьор на електрическа енергия. Това разрешава известна еластичност. При повишаване на газа, от което България губи, нараства и токът, от което България печели. Това обезпечава буфер за обезщетения на засегнатите от ново повишаване на силата. Важно е бързото довеждане докрай на връзката с Гърция и достъпът до азерски газ и полутечен газ през терминалите в южната ни съседка ", уверен е Ангелов.

Търговците на горива в страната пък настояват, че могат да се преориентират към импорт от други страни. Въпросът е, че това значи спомагателни разноски и по-високи цени - най-малкото до момента в който се преодолее първичният потрес.
Реклама
Горивата не са единственият евентуален източник на още инфлация. Украйна и Русия са топ международни експортьори на зърнени култури. България също изнася доста жито, царевица и слънчоглед и не е директно застрашена от дефицит, само че цените на храните на интернационалните пазари евентуално ще набъбнат още повече.

" Вносът от Украйна е мощно доминиран от първични материали и борсови артикули. Производството им ще се наруши и количествата ще намалеят. Българските вносители ще се преориентират към други снабдители. Проблемите по-скоро са свързани с внезапния скок на цените им ", показва в къс разбор Веселин Илиев, основен шеф " Международно икономическо съдействие " в БСК. А и сега Национален статистически институт регистрира двуцифрена промишлена инфлация - 32.6% на годишна база през януари.

Банков анализатор обобщава, че инфлацията в страната може би няма да се забави през второто полугодие, както са предвиждали множеството прогнози до момента. Според него " би трябвало да сме щастливи, в случай че остане едноцифрено число ". " Не имам вяра ние да изпаднем в стагфлация по чисто структурни аргументи, само че предстоящият напредък може да пострада ", добавя анализаторът.

Ангелов споделя, че икономическият напредък в Европейски Съюз и България ще се забави. " Възможно е някои страни да влязат и в криза, най-малко за малко. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Политика Реклама И дребните късчета от пъзела
Извън огромната картина - директно наранени от войната ще са доста български бизнеси, които изнасят за Русия и Украйна. " Търговията съвсем напълно ще спре - с изключение на енергийните доставки, които са изключени от глобите. Износът на България към Русия е дребен, към 1.2% от целия експорт. Износът към Украйна е сходен, също към 1.2% от Брутният вътрешен продукт - тъй че общо 2.4% от износа ", споделя Ангелов. Тоест директното въздействие върху българската стопанска система няма да е огромно. Но част от българските компании работят като поддоставчици за Европейски Съюз, а експортът на съюза към Русия е към 4%, за Украйна е към 1.2%, " което прави над 5%, което е по-сериозно и без подозрение ще има отрицателен резултат ", добавя Ангелов.

Отделно вносът от Русия и Украйна също ще спре, което ще наруши най-малко краткотрайно веригите на доставки. Изцяло подвластен от импорт на първични материали да вземем за пример е бургаският производител на стомана " Промет стиил ". Компанията е благосъстоятелност на украинската " Метинвест " и употребява заготовки от Украйна, а годишното й произвеждане е към 500 хиляди тона. Още в деня на съветското нахлуване на уеб страницата на групата се появи известие, че двата завода в Мариупол стопират работа за седем дни, а решението дали ще бъде възобновено производството ще зависи от развиването на обстановката. " Метинвест " има цех и в Запорожие, само че няма информация дали той работи, а от групата не разясняват. Самите продажби на българското дружество няма да понесат пряк удар, защото то изнася продукцията си най-вече в Европейския съюз. Основният риск за него обаче е да остане без първични материали за произвеждане.

" Ние внасяме от прибалтийските републики, Украйна, Русия, Беларус, Грузия, Армения и сега имаме проблеми. Наши камиони са арестувани на румънско-украинската граница и се опитваме да ги изтеглим. Но продължаваме да работим, няма да стопираме, да прекратяваме, да банкрутираме. Търсим различни благоприятни условия за доставки, споделя и Виктор Бакурин, притежател на веригата магазини " Берьозка ".

Туризмът също ще усети войната - Русия и Украйна в последно време не са в топ 5 на пазарите за страната, само че няколко години допреди коронавирус рецесията статистиката регистрира общо по над 800 хиляди туристи от тези две дестинации на година (което е към 13% от всички нощувки за туризъм в страната). Тази година обаче надали ще има туристи от тези две дестинации, не е ясно и дали поради близостта на Черно море до военния спор няма да има и други отказали се.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Вероятно някои бизнеси ще завоюват от войната - да вземем за пример производителите на зърно, компании, които съумеят да привлекат украински бежанци за свои чиновници, някой нишов производител. Като цяло обаче негативите са доста повече от позитивите и те занапред ще се усещат от всички.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР