Все повече хора избират живота на село – в екологична

...
Все повече хора избират живота на село – в екологична
Коментари Харесай

Важни съвети при отглеждането на кокошки

Все повече хора избират живота на село – в екологична среда, измежду природата, създавайки биологична продукция и грижейки се за лично био стопанство. По тази причина от ден на ден хора, които в никакъв случай не са се занимавали с развъждането на кокошки, вземат решение да се захванат с тази активност. Има обаче някои значими особености, с които е добре да се съобразят – още преди да са подхванали покупката на своите кокошки.

Свободни или не?

Все по-популярно е да се отглеждат свободни кокошки. Ако не сте осведомени – това са кокошките, които имат свободата да обикалят гладко целия двор, не са заградени и се движат непрестанно, където си пожелаят. С една дума – те не са затворени в клетка. Разбира се, може да изберете и другия вид – развъждане в курник.

И в двата случая би трябвало добре да предвидите някои особености. При клетъчно развъждане е значимо деликатно да изберете типа на кокошарника, размера му и къде да бъде ситуиран.

Уверете се, че той е задоволителен по мярка за броя кокошки, който сте планували. Може сами да си изработите или да се възползвате от услугите на профилирани компании.

Проучете разновидността за мобилен курник – това са кафези за кокошки, които могат да се реалокират на разнообразни места в градината. Това има своите преимущества – кокошките ще имат опция да вършат рохкава земята, върху която ситуирате кокошарника, както и да извършат санитарно пречистване – те бързо ще се оправят с разнообразни вредители, които в действителност им служат за храна.

Ако пък кокошките ви ще тичат свободно из двора, предвидете обстоятелството, че те неизбежно ще разровят и изкалват някои от насажденията ви. Предвидете оградени места за зеленчуковите растения и защитете цветята.

Имайте поради още, че свободните кокошки не са предпазени от нападенията на диви животи през нощта. Затова би трябвало да им пригодите сигурна клетка, в която да нощуват.

 кокошки и тяхното развъждане

Удобно място за снасяне на яйца

Това е едно от най-важните неща, които би трябвало да има поради всеки собственик, отглеждащ кокошки-носачки. Осигурете комфортно за кокошките пространство, където те да могат да снасят. Иначе ще намирате яйцата им на всевъзможни места, някои от тях даже счупени. Това е дискомфортно и за вас, и за животното.

Може да употребявате щайки или сами да извършите от дървен материал дребни кафези, разграничени една от друга и покрити с лек накривен заслон, който да пази към този момент снесените яйца. Може и да си закупите подготвени полози.

Разнообразието на пазара е огромно, като модерните модели водят яйцата в особено пригодена долна част на гнездото, където те се резервират чисти и здрави. Имайте поради, че на всеки 5 до 7 кокошки би трябвало да има по един полог, затрупан със плява, който постоянно би трябвало да бъде подменяна.

Пълноценно хранене

За да носят постоянно вашите кокошки и да се радвате на яйца с положително качество, би трябвало да осигурите пълноценна храна за кокошките. Купувайте специфични фуражни смески за кокошки-носачки, като може да обогатявате менюто с царевица или жито.

Имайте поради, че всяка кокошка би трябвало да получава дневна дажба по 110-140 грама фураж – според от породата. Храната би трябвало да съдържа и задоволително калций, с цел да бъдат яйцата задоволително здрави.

Също е добре да осигурите достъп на кокошките до известни количества креда, пясък или гасена вар, от които те си набират спомагателни хранителни субстанции, което подсигурява, че няма да опитат да кълват личните си яйца.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР