Все повече фалшиви петдесетолевки попадат в джоба ни без дори

...
Все повече фалшиви петдесетолевки попадат в джоба ни без дори
Коментари Харесай

Най-често от БНБ засичали фалшиви петдесетолевки

Все повече подправени петдесетолевки попадат в джоба ни без даже да подозираме. Общо 1 247 подправени банкноти записва Българска народна банка през второто тримесечие на годината. Това е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 година Така арестуваните пари менте доближават връх за последните 15 години.

Най-много са подправените петдесетолевки, общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лева В началото на лятото някои банкомати даже отхвърлиха да одобряват банкноти от 50 лева Проблемът беше при складиране на купюри от емисия 2006 година

В същото време инфлацията топи от ден на ден каузи на банкнотите с дребен номинал, а най-вече пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лева

Рискът да се окажем с подправени пари в портфейла си през летните месеци пораства, споделя Кирилка Епитропова, чиновник в обменно бюро. Причината - хората стартират да пътуват и да употребяват повече пари в брой.

От Българската национална банка също регистрират растеж на засечените подправени пари. Само за последното тримесечие броят на арестуваните банкноти менте е скочил с пъти, демонстрират данните.

" В момента имаме 1247 неистинен банкноти, прокарани в обращение, които са открити в Националния център за разбор. Предходното тримесечие техният брой беше 253. Считаме, че това е нищожен растеж на неистинските банкноти, които са регистрирани в Българска народна банка ", уточни Стефан Цветков, основен касиер на Българска народна банка. Той даде и съвет по какъв начин да различин ментето от оригинала:

" Първо да пипнем банкнотата, релефът на банкнотата. Винаги би трябвало, като я поглеждаме, да виждаме в дясната част един полутонов облик на Пенчо Славейков. Също по този начин доста хубаво да се ревизира шахматното поле с цифрата 50. Винаги наклонете банкнотата да видите оптическите резултати като пламъка, който свети от златисто към зелено. Също в дясната страна цифрата 50 още веднъж свети със същия резултат ", поучава Стефан Цветков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР