Все по-трудно става организирането на изборите в чужбина, сега имаме

...
Все по-трудно става организирането на изборите в чужбина, сега имаме
Коментари Харесай

Министър Милков: Все по-трудно става организирането на изборите в чужбина

Все по-трудно става организирането на изборите в чужбина, в този момент имаме нови задания от новото законодателство, което биха усложнили обстановката. В момента протича една среща в ЦИК с наши представители, т.е. подготовката за идващите избори на процедура стартира. Това сподели на брифинг пред публицисти външният министър Николай Милков, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “.

" В каква степен това е потребно и в каква степен това основава гаранции безусловно за по-успешно образуване или по-голямо доверие в изборния развой, това самите жители дано преценят. Създават се непрекъснато спомагателни затруднения пред метода, по който се оргаизират изборите в чужбина. Ние изпращаме десетки тонове материали до целия свят, в доста къси периоди, защото има хронограма, която ни задължава това да създадем в избрани интервали от време. “, добави Милков.

Други тематики, с които се занимаваме е войната в Украйна, съобщи Милков. " Ние останахме здрава частица в груповия метод на НАТО. Съгщго по този начин ръководехме се напълно от решенията на Народно събрание по всички въпроси, свързани с войната в Украйна. Оказвахме помощ в сходство с решенията на Народно събрание. България беше част от глобите на държавите-членки на Европейски Съюз във връзка с Русия. Ние проявихме забележителна еластичност, от време на време даже имахме и креативен метод във връзка с това да останем сериозен съдружник и сътрудник в границите на Европейски Съюз, само че в същото време да бъдат предпазени значими български национални ползи, тъй че това да не докара до съществени вреди за българската стопанска система. Около 187 хиляди бежанци са минали през страната ни. Ние оказваме помощ и на доста българи в Украйна, които имат български корени и съзнание. Посолството ни в Киев действа и ние му оказваме помощ. “

Друга тематика, която от самото начало ни вълнуваше това бяха балканските аспекти на нашата външна политика и тук до огромна част беше ориентирана към връзките ни с РСМ, разгласи министър Милков.   " Ние продължихме напъните, които са ориентирани към осъществяване на постигнатите договорености. По смисъла на европейските договорености, европейското предложение, което дефинира ясно изискванията от страна на РСМ за участие в Европейски Съюз и също по този начин в сходство с подписаните протоколи. Целта беше двойна – движехме се по две писти. От една страна се стремяхме да защитим ползите и правата на всички хора с българско съзнание на територията на РСМ, въпреки това се стремяхме да сътворяваме атмосфера на по-голямо доверие и позитивен дневен ред “.

По отношение на Българското участие в ОИСРминистър Милков описа, че са подхванати действия за актуализиране са листата на работните групи и още във второто съвещание на Министерски съвет това е станало факт, тъй че да могат да продължат дейностите, които са свързани с осъществяване на пътната карта за присъединение към организацията. " Покани са отправени към 6 страни, ние сме една от тези страна. Междуведомственият координационен механизъм, който беше открит на 11 август с разпореждане на Министерски съвет концентрира напъните си за правенето на по този начин нареченият първичен меморандум. Този документ беше признат от Министерски съвет и възложен на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. “

Председателствахме Централноевропейката самодейност през този интервал, добави Милков. " значимите събития се случиха през втората година. Успешно реализирахме тази задача. Приносът е към интегрираната съгласуваност към района на ЦЕИ, той включва и Балканите. Във фокуса на разискванията бяха войната в Украйна, резултатите от пандемията, основаването на нови трасета за доставки на най-различни артикули, продоволствена сигурност, говорихме за подкрепяне на най-уязвимите групи, които пострадаха прекалено много от рецесиите и несъмнено доста значима тематика за интеграцията на целия регион на Централноевропейската самодейност в Европейски Съюз, т.е. тематиката за разширението на Европейски Съюз съществува в тази самодейност “.

Друга значима тематика през интервала беше тематиката за Шенген, добави Милков. " В рамките на това бих могъл да кажа, че явно в този интервал не успяхме да създадем всички предпоставки за нашето пълноправно участие в Шенген. Като позитивен факт би трябвало да се изтъкне, че България в никакъв случай не е имала по-силна поддръжка за присъединение към Шенген. Оказа се, че две страни имат искания към участието на България – това са Нидерландия и Австрия. Беше подтвърдена поддръжката на водещи страни като Германия, Франция, Италия, Испания. Искам да отбележа, че поддръжката на тези водещи страни в Европейски Съюз не е просто пасивна, тя е дейна поддръжка, която значи лобиране пред останалите, работа с Европейска комисия, увещание, съществени старания в интерес на това българското участие да се случи. Към днешна дата мога да кажа, че австрийската позиция не е подбудена от характерни проблеми на българската кандидатура. Австрийската позиция е подбудена основно от тяхната оценка за неефективност на механизмите на Шенген и по-скоро претенциите им са към Европейска комисия, а за жалост България и Румъния стават заложници на такава политика “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР