Все по-сериозна употреба на устойчиво авиогориво предписаха евродепутатите на сектора

...
Все по-сериозна употреба на устойчиво авиогориво предписаха евродепутатите на сектора
Коментари Харесай

Гласувано: 70% от авиогоривото през 2050 г. ще е зелено

Все по-сериозна приложимост на стабилно авиогориво предписаха евродепутатите на бранша в Европейски Съюз. Новите стандарти за декарбонизация плануват 2% от керосина да е " зелен " през 2025 г, а до 2050 година неговият дял да доближи 70 на 100, оповестява АП.

Контекст : Самолетите са виновни за 13,9% от въглеродните излъчвания в превоза на територията на Европейски Съюз, като по-голям замърсител е единствено автотранспорта. Ако международната авиация беше страна, щеше да е измежду 10-те най-големи производители на парникови газове.
 Boeing чакат двойно повече самолети в небето след 20 години
Boeing чакат двойно повече самолети в небето след 20 години

Само за Китай ще са една пета от всички доставки през този интервал

Детайли : Ако страните членки одобряват новите разпореждания, те ще влязат в действие от януари следващата година. Тогава авиопревозвачите ще имат следните " зелени " разновидности:
Синтетично гориво; Биогорива от аграрни и горски боклуци, водорасли, скотски мазнини и олио за готвене; Самолетно гориво от рециклирана пластмаса или от отпадни газове; Водород, създаден с сила от ВЕИ.
Биогоривата, направени от разнообразни зърнени култури, соя или палмово масло няма да могат да се употребяват като по-екологичен сурогат на керосина.

Още нещо : С новите проекти Европейската комисия се надява да понижи с две трети въглеродните излъчвания към 2050 година в съпоставяне със сюжет, при който не се подхващат дейности.

От друга страна : Добрите планове на европейските институции са безспорни, само че действителността е малко по-комплексна.

Според Европейската организация за авиационна сигурност запасите от стабилно авиационно гориво са по-малко от 0,05% от общата консумация на авиацията на територията на Европейски Съюз.

Ако бързо не се разпрострат индустриални мощности, има значителен риск от съществено оскъпяване на пътуванията със самолети и отпадания на всички направления отвън най-рентабилните.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР