Все по-често се говори за необходимост от бустерна (трета) доза

...
Все по-често се говори за необходимост от бустерна (трета) доза
Коментари Харесай

Бустерна доза mRNA още от август - от 6-ия месец нататък след завършена ваксинация

Все по-често се приказва за нужда от бустерна (трета) доза ваксина поради бързото разпространяване на нови варианти на ковид.

" Пфайзер " съобщи, че ще желае позволение за незабавно използване на бустерна доза още този месец. " Модерна " пък създава три разновидността за такива дози.

Органите на публичното опазване на здравето по целия свят, борещи се мощно заразния вид на Делта, разискват дали спомагателните дози ваксини против Covid-19, който коронавирусът SARS-CoV-2 предизвиква, са безвредни, ефикасни и нужни.

В тази полемика генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус се включи с упрека да не се потегля към трета доза, до момента в който най-малко 10% от международното население не е имунизирано. Оказва се, че по публична данни в света към този момент са сложени 4.32 милиарда дози, изцяло имунизирани са 1.17 милиарда души, което по тази статистика е 15%.

И въпреки всичко, ето позициите по въпроса на двама от най-големите производители на ваксини против този ковид - работещи по идентична технология mRNA (иРНК) - " Модерна " и " Пфайзер " / " Бионтех ".

" Модерна ": Ваксините ни пазят на 93% до 6 месеца

Компания " Модерна " разгласи, че имунизацията й против Covid-19 демонстрира към 93 % резултатност четири до шест месеца след слагането на втората доза, съобщи Ройтерс.

Промяната е съвсем незабележима спрямо 94-те % успеваемост, докладвани в първичното клинично изпитване.

Резултатът значи, че реципиентите могат да чакат по-дълго сред дозите, в случай че в последна сметка се наложи слагането на бустерна ваксина или даже може да не се нуждаят от спомагателни дози за попречване на Covid-19.

" Модерна " заяви, че създава три разнообразни претендента за бустерни дози, които демонстрират постоянни реакции по отношение на разновидностите Бета (южноафрикански), Гама (бразилски) и Делта (индийски).

От компанията означават, че равнищата на обезвреждащите антитела след слагане на бустер се приближават до следените след втората доза от имунизацията.

 Pfizer изстреля прогнозата си за продажби на имунизацията и разгласи евентуална потребност от трета доза Виж още

" Пфайзер ": Трета доза или напряко нова ваксина

Миналата седмица съперниците " Пфайзер " / " Бионтех " разгласиха данни, съгласно които ефикасността на имунизацията им понижава до 84 % шест месеца след слагането на втората доза.

Компанията също по този начин съобщи, че може да кандидатства за позволение за незабавна приложимост за евентуална бустер доза още през август, като означи, че евентуално такава ще е нужна за възстановяване на отбраната на фона на възраждането на инфекциите в доста страни, заяви.

CNBC също акцентира желанието на " Пфайзер " за третата доза, като разяснява, че причина за това са следените признаци на намаляване на имунитета, провокиран от имунизацията против Covid.

 Ваксините на Moderna: Как имигрантът Нубар Афеян се изправи против COVID-19 Виж още

Нещо повече - " Пфайзер " и " Бионтех " възнамеряват идващия месец да тестват версия на имунизацията, особено проектирана за бързо разпространяващия се вид Делта, като първата партида към този момент е създадена.

Скъсяване на периода сред първа и втора доза

Докато навсякъде се приказва за трета бустерна доза и даже за специфична Делта (или за някакъв различен нов щам), в Европейски Съюз замислят за някои да понижат времето сред двете дози от утвърдените за използване ваксини.

 Светът минава към всевластен здравен пропуск Виж още

Тъй като имунизационните акции занапред набират скорост в ЕС/ЕИП, в някои случаи може да бъдат направени рекомендации да се обмисли съкращаване на времевия период сред първата и втората доза, в позволените граници, изключително при хора с риск от тежко протичане на COVID-19, които не са приключили целесъобразния имунизационен курс. Това заяви Министерството на здравеопазването, като се базира на информация от Европейската организация по медикаментите.

В известието се отбелязва, че няма ваксина със 100 % резултатност (колкото и да е висока тя), което значи, че се чака развиването на стеснен брой инфекции с COVID-19 измежду хората, които са завършили целесъобразния имунизационен курс. При развиване на зараза обаче имунизациите могат значително да предотвратят тежко протичане на болестта и в огромна степен да понижат броя на хората, признати в лечебните заведения.

Най-високото равнището на отбрана се доближава след изминаването на задоволително време - 7 до 14 дни, от деня, в който е сложена последната доза ваксина, се акцентира в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР