Все по-често границите между банка и FinTech (финансови технологии) се

...
Все по-често границите между банка и FinTech (финансови технологии) се
Коментари Харесай

Владимир Икономов: Все по-често границата между банките и FinTech се размива

Все по-често границите сред банка и FinTech (финансови технологии) се размиват. Това съобщи в изявление за БГНЕС Владимир Икономов, шеф „ Дигитално банкиране “ на Fibank.


„ Банките оферират FinTech услуги, FinTech-ците стартират да оферират заеми. Може би след няколко години - до пет, границата ще е доста мъчно различима “, предвижда финансистът.

Изкуственият разсъдък е огромна тематика за банковия бранш и във Fibank от дълго време работят с него, изключително при утвърждението на заеми. Това пести извънредно доста време и интервенциите се правят в границите на секунди до минута. „ Използваме модели на машинно образование, посредством които нашите кредитни специалисти преценят дали клиентът е подобаващ, или не “, изясни Икономов.


Банката има и няколко плана с така наречен large language models (LLM). Икономов разясни, че това е по-сериозният изкуствен интелект, основан на невронни мрежи. „ Това е един модел, посредством който – интегриран по верния метод с нашите системи и технологии, нашите клиенти и нашите чиновници споделят с него на чиста човешка тирада в писмен тип все още “, добави той. Експертът посочи, че се извлича информация за артикули и услуги 24/7, като това не е общоприетият виртуален помощник, а нещо съществено друго. „ Интегрираме цялата база данни от информация и документи в него и той преценя по какъв метод ще отговори на клиентите. Малко като черна кутия, само че то това е и предизвикването на тази технология “, означи Икономов.

Той разяснява развиването на дигитализацията на банковите услуги и какви са преимуществата от позиция на картите. „ Относно цифровите артикули, най-малко в нашата банка мога да кажа, че от много години това е даденост. Нашите клиенти от безспир години откриват сметки, транзакции, стават клиенти отдалечено “, акцентира той.


От година и половина кредитните карти на Fibank се издават в границите на до минута. „ Това отново го вършим с изкуствен интелект, само че и с доста високо равнище на автоматизация на процесите посредством роботизация. Нашите сътрудници се включват единствено в процесите, в които би трябвало, а това е доста дребен % от общото “, съобщи Икономов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР