Все по-често говорим за края на пандемията и какъв ще

...
Все по-често говорим за края на пандемията и какъв ще
Коментари Харесай

Реваксинации всяка година - така Covid-19 ще остане в миналото

Все по-често приказваме за края на пандемията и какъв ще бъде животът ни по-късно. Алберт Бурла, шеф на Pfizer, една от водещите компании за произвеждане на ваксини против ковид, съобщи, че чака " в границите на една година " човечеството да се върне " към естественото " живеене. Тоест до една година пандемията ще бъде зад тила ни, само че съгласно Бурла изискването за това е хората да продължат с имунизациите годишно.

" Мисля, че можем да се върнем към естественото. Не мисля, че това значи, че няма да дойдат нови разновидности (на вируса). И не мисля, че това значи, че можем да живеем естествен живот без постоянни имунизации ", сподели Бурла в ефира на ABC. Той посочи, че ще имаме ваксини, резултатите от които ще не престават най-малко година. 

" В най-вероятния сюжет приказваме за годишна реваксинация. "

Директорът на Pfizer даде обещание през идващите дни да съобщи на американските регулаторни органи данните от проучванията, които компанията организира за имунизиране върху деца на възраст 5-11 години. Според към този момент оповестените резултати, проучванията са удостоверили сигурността и ефикасността на имунизацията и за тази възрастова група.

Ваксини и заболеваемост в България

Ясна е статистиката за последните 6 месеца, като към този момент се оповестяват и данните за броя на имунизираните, които са умряли или са били приети в болница

От 1 март до 24 септември са умряли 10 173 души от Covid-19 в България. От тях имунизирани са били 78 пациенти. Това е 0,77%, съгласно изчисленията на съветничката на здравния министър проф. Мира Кожухарова, показани в изявление за NOVA. 

99% от умрелите хора не са били ваксинирани, посочи тя. 

12 деца са изгубили борбата с ковид за миналата половин година, като единствено едно от тях е било без никакви други болести. По-думите й заболеваемостта е висока измежду възрастните хора, а болестта с Делта разновидността не протича по-тежко от тази с Алфа. 

93% от приетите в болница с Covid-19 у нас не са били имунизирани, добави Кожухарова.

Тя бе безапелационна, че няма потребност имунизираните да си изследват антителата и че доста малко хора ще имат действителна потребност от трета доза. В същото време доцент Ангел Кунчев заяви в предаването " Тази заран "  на bTV, че огромна част от изцяло ваксинираните са построили антитела, които ще им обезпечат отбрана за една, даже може за две и повече години.

" Ако става въпрос за хора с имунен недостиг, на хемодиализа, в случай че човек приема медикаменти, които потискат имунитета, има логичност да се сложи трета доза ваксина ", посочи Кунчев.

Към момента в България са доставени 6 млн. ваксини, като максимален дял са РНК имунизациите - над 3,7 млн. са доставките от Pfizer. Тя е и най-прилаганата ваксина – над 1,5 млн. дози от нея към този момент са сложени в страната.

 
Държавата, която имунизира 2-годишните, с цел да отвори учебните заведения
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР