Все пак колко са континентите на Земята? В продължение на

...
Все пак колко са континентите на Земята? В продължение на
Коментари Харесай

Учени твърдят, че континентите на Земята са осем

Все отново какъв брой са континентите на Земята? В продължение на доста години група специалисти упорстват, че светът е разграничен на повече от седем континента. Въпреки че няма общоприето определение за континент, Африка, Антарктика, Азия, Океания, Европа, Северна Америка и Южна Америка обичайно се смятат за такива. Споменатата група учени обаче, твърди, че осма суша е подценявана от науката в продължение на доста години.

Континентите нормално се смятат за големи земни маси, разграничени един от различен от океаните. Но даже и това определение е проблематично. Повечето от признатите континенти въобще не са изцяло откъснати от своите съседи – да не приказваме за съществуването на огромни водни пространства сред тях. Всъщност Океания и Антарктика са единствените два от обичайно признатите континенти, които не са свързани с други земни маси.

Междувременно, Северна Америка и Южна Америка, да вземем за пример, постоянно се смятат за два обособени континента – само че двата са свързани с тъничък сектор от територия, прочут като Панамския провлак.

Това не постоянно е било по този начин. Северна и Южна Америка в миналото са били разграничени един от различен посредством води, наречени Централноамерикански морски пътища. И все пак преди три милиона години, появяването на Панамския провлак прави двете земни маси обединени. Това на собствен ред води до увеличение на биоразнообразието на двата континента, защото след това животните могат да пътуват сред двата континента. Тази миграция в предишното в този момент е известна като Великия американски продан.

Трудностите при определянето на даден континент могат да бъдат изцяло илюстрирани от Северна и Южна Америка. В края на краищата, въпреки мнозина да считат двете самостоятелни елементи за обособени, някои хора ги смятат за един континент, именуван най-общо Америки (Americas). Втората концепция е известна в латиноамериканските страни, както и в европейски страни, като Испания и Португалия.

Европа също е мъчно да се дефинира като континент самичък по себе си. Тя е обвързвана с Азия и няма особени географски разлики сред тях. Взети дружно те образуват Евразия. В редица страни съществува убеждението, че концепцията за Европа като независим континент е резултат от евроцентричен взор върху света. Като аргумент дават Китай и Индия – две големи страни, с размер сходен на този на Европа. Въпреки това, единствено Европа се дефинира като континент, до момента в който Китай и Индия – не.

В този смисъл, границите разделящи континентите могат да се преглеждат като много тривиални от географска позиция. Това се илюстрира от обстоятелството, че редица страни се дефинират като трансконтинентални, т.е. ситуирани на повече от един континент. Ясен образец за страни ситуирани в Европа и Азия са страни, като Турция и Русия, само че и по-малки територии, като Грузия.

Разбира се, по исторически и културни аргументи Европа и Азия са два обособени континента, макар, че се намират на една земна повърхност, която не е разграничена от океан. Има учени, които дефинират и самия термин Евразия като зле конструиран и неясен.
Азия е отделена от Африка от Суецкия провлак. Този сектор земя е дълъг малко повече от стотина км. и се намира напълно в актуален Египет. Което значи, че Египет също може да бъде избран като трансконтинентална страна. В същото време Суецкият провлак е ситуиран сред Средиземно и Червено море, само че има воден път свързващ тези две морета. Това е Суецкият канал, който е прокопан сред 1859 и 1869 година Каналът обаче, не е задоволителен с цел да отдели Азия от Африка като обособени суши, тъй като е прекомерно дребен и изработен от хората.

Като имаме поради Суецкия провлак, не може да се каже, че Африка и Азия са изцяло отделени. Когато към Европа и Азия прибавим и Африка, парчето суша става още по-монументално. Заедно тези континенти образуват Афро-Евразия, сушата която се простира на 52 млн. км2 и съставлява повече от 50% от земната суша на която живеят над 6 милиарда души или повече от 86% от популацията на Земята. Така, в случай че приемем Афро-Евразия за един континент и Северна и Южна Америка просто за Америка, континентите стават единствено четири.

Ако толкоз свободно може да се борави с определянето на континентите, остава мъчно за схващане, по какъв начин научната общественост толкоз дълго пренебрегва съществуването на континент наоколо до Океания и за какво той не е приет от доста учени. Разположен извънредно под водите на Тихи океан, този континент има земна маса от над 3 млн.км2. Част от земната маса излиза над водата и това са Нова Зеландия и няколко групи острови. През 1995 година американският академик Брус Люндик дефинира тази земна маса като Зеландия и афишира, че това е независим континент. През 2017 година в публикация оповестена в списание Geographical Society of America Today, се афишира и пази концепцията за съществуването на континента Зеландия.

„ Идентифицирането на Зеландия като геологически континент, а не като набор от острови и фрагментирани части земя показва по-коректно геологията на тази част от Земята “, се споделя в публикацията. Според създателите, Зеландия е потънала под водите на Тихия океан преди към 70 млн. години. Това е станало при разделянето на Гондвана – античния суперконтинент. Той е обединявал най-общо днешните земи на Антарктика, Африка, Австралия, Индия и Южна Америка. Разделили са се към 100 млн. години преди Зеландия да потъне под океана.

Зеландия, топография

Според групата учени, класифицирането на Зеландия като обособен континент би било положително развиване, което ще помогне за по-доброто схващане за образуването на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР