Все още САЩ анализират ефекта от санкциите Магнитски в България.

...
Все още САЩ анализират ефекта от санкциите Магнитски в България.
Коментари Харесай

Американският посланик в България: България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия

Все още Съединени американски щати проучват резултата от глобите " Магнитски " в България. Това сподели в предаването " 120 минути " по bTV посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен. Той не назова дали санкционния лист за българи ще се разшири.

Според него е значимо, че " през последната близо година българският парламент одобри закони, ориентирани към правосъдната промяна, предприемайки стъпки в битката с корупцията ".

Вижте цялото изявление на Светослав Иванов с Н. Пр. Кенет Мертен тук:

Две години след началото на войната в Украйна би трябвало ли в Европа да се готвим за алианс без Съединени американски щати в НАТО, откакто господин Тръмп предложения Русия да " нападна всеки член, който не си заплаща сметките " за защита?
Преди всичко, благодаря Ви за поканата. Второ, по отношение на въпроса – значимо е да се има поради, че НАТО съществува от много време. Тази година се означават 75 години на Алианса. По-късно тази година ще има среща на върха в Съединени американски щати по този мотив. Това е много време, в което всички страни работят дружно.

Тази година означаваме и 20-годишнината от присъединяване на България. Вие сте значима част от НАТО. В Алианса са заложени договорни отговорности, обвързващи за всички страни членки. Всички те са избрали да членуват в НАТО. Това е, което е значимо да се помни, съгласно мен.

Няма да разясня какво претенденти за политически постове могат да кажат като мнение. Хората споделят доста неща, когато са в предизборна акция. Когато осъзнаят рестриктивните мерки от това да са на власт, в случай че това се случи, действителността е друга.

Аз разбирам, че Съединени американски щати към този момент са в режим на президентска акция и тезата " няма пари, не получаваш американска отбрана " може би е част от това говорене. Но смятате ли, че резултатът от изборите основава евентуален риск за уговорката по член 5, който е същината на НАТО?
Това е контракт, който Съединени американски щати и всяка страна членка на НАТО са се заели да извършват. Той е признат от всички парламенти и законодателни органи, заложен е в закона. Това са неща, които съществуват от много време. Мисля, че актуалната администрация има вяра и президентът Джо Байдън неколкократно е заявявал, че Съединени американски щати ще работят с сътрудниците си в НАТО, с цел да се отбранява всеки сантиметър територия на НАТО, в случай че възникне опасност. Мисля, че това е най-хубавият отговор, който може да се даде.

Ако времето, през което прекосяваме през днешния ден, по думите на държавния секретар Блинкен, е " повече от тестване за международния ред след Студената война ", опасявате ли се, че вътрешната политическа неустойчивост и политически зависимости могат да застрашат способността на България да бъде постоянен и благонадежден сътрудник и съдружник?
От това, което съм видял през тази съвсем година, откогато съм тук, българите, българската политическа класа или най-малко по-голямата част от нея, схваща, че е направила избора да бъде част от НАТО и този избор е в интерес на българите. Българите се възползват от чадъра за сигурност, който се обезпечава от 30-е съдружници. Смятам, че България и всички членки на НАТО са в по-голяма сигурност с чадъра за сигурност на НАТО. Доколкото разбирам, без значение от протичащото се в която и да е страна в даден миг, хората осъзнават, че НАТО е от действителна изгода за сигурността на страната.

Преди няколко години годишният отчет на Държавния департамент разказа България като страна с " ендемична корупция ". Корупцията основава и зависимости, тъй като корумпираният е подвластен, не смятате ли?
Смятам, че е значимо да се има поради, че корупцията съществува във всяка страна, в това число в моята, в другите европейски страни, в азиатските страни. Съществува на всички места.

Важното е да има закони и механизми за засичане на корупция, да се намерят отговорните и да се подсигуряват санкции. Много се радваме да забележим през последната близо година, че българският парламент одобри закони, ориентирани към правосъдната промяна, предприемайки стъпки в битката с корупцията.

Много сме горди със взаимната работа, която сме свършили с разнообразни организации от гражданското общество през годините, с цел да се увеличи осведомеността за този проблем. Мисля, че България, както и други страни, работи интензивно по тематиката. Всички се борим с това по какъв начин да се оправим с тези провокации и България работи в тази посока.

Споделяте ли ентусиазма на болшинството в Народното събрание след приемането на нови закони и конституционни промени? Или забелязвате скептицизма измежду забележителна част от българското общество, ставащо очевидец на следващите брокери на въздействие и все същата липса на правораздаване?
Знаете, че всички демократични страни сме изправени пред провокации при гарантиране спазването на разпоредбите и законите от всички. Според мен България е страна също като Съединени американски щати, като останалите страни в Европейски Съюз, която непрекъснато търси способи да се оправи най-добре с това.

Разбирам хората. Във всяко общество постоянно се приказва по какъв начин някои хора не ги засягат толкоз разпоредбите, колкото написа на хартия. Нормално е. Затова ние като общества имаме избори. Затова избираме депутати – с цел да трансформират законите, както е належащо, с цел да се подсигуряват, че тези правила важат за всички.

Кое е по-важно за Съединени американски щати сега – да имат съдружник, който реализира прогрес в правораздаването, демокрацията и общото чувство за правдивост или да има ръководещ политически хайлайф с табела " евроатлантици "?
Според мен и двете се съвместяват. Важно е българите да имат доверие в политическата си система, в правосъдната система, в политическите водачи. Важно е за съдружниците на България да схванат, че в ролята си на член на Европейски Съюз България взе участие пълноправно във всички европейски институции и осъзнава, че законите, които се оферират и гласоподават от европейските институции, се транспонират и ползват тук. Така че съгласно мен имате и двете, като и двете са значими.

Нека Ви попитам по този начин – евроатлантизмът също значи разделяне и самостоятелност на трите управляващи, свободни жители и ниски равнища на корупция. Кое от тези неща виждате изпълнено в България?
Смятам, че всички те се извършват. Както споделих, значимо е за всички ни като жители да сме наясно, да сме осведомени какво се случва в обществата ни. Уверен съм, четейки българската преса и гледайки телевизионните стратегии, виждайки какво има в обществените мрежи, че българите в общи линии са сносно осведомени. Според мен те наблюдават протичащото се в страната, а и отвън нея. Това са значими детайли, с цел да може всички елементи на обществото и на държавното управление да действат обикновено.

Основата и философията на Глобалния закон " Магнитски " не е ли точно нулева приемливост по отношение на тези, които употребяват власт, с цел да унищожават страната? Санкциите извършват ли функционалността си тук съгласно Вас и имате ли механизъм за различаване на вълци в овча кожа?
Знаете, че световният закон " Магнитски " беше признат от Конгреса на Съединени американски щати преди няколко години, с цел да се даде на държавното управление на Съединени американски щати прийом за поддръжка на детайли, на хора в страни, които желаят да видят подхванати по-нататъшни стъпки срещу корупцията. Това се ползва за целия свят, не важи единствено за България или тази част на света.

Глобалният закон " Магнитски " е метод да се разкрие корупцията, само че същинската цел е да се промени държанието на хората – да се спре проблематичното държание и да се отвори нова страница, да се вършат нещата по друг метод. Все още следим деликатно протичащото се във всяка страна, в това число България. Струва ми се, че е още малко рано да оценяваме какъв брой сполучливо е било.

Още е рано казвате. В този смисъл, планирате ли да добавите нови имена към листата в близко бъдеще?
Ние не приказваме за това какви благоприятни условия може да има в бъдеще. Това остава прийом, който е разполагаем. Дали ще го използваме зависи от събитията и каква информация ни е предоставена.

Междувременно в обществените диспути някои политици у нас настояват, че съперниците им са подвластни от американската политика, настояват, че биват " направлявани от посолството ". Като глава на посолството ще употребявам опцията да Ви попитам - намесвате ли се и имате ли роля на консултант в локалната политика сега?
Не. Ние не се намесваме във вътрешната политика нито на България, нито другаде. Не в това се състои моята работа като дипломат тук. Работата ми е да не отстъпвам пред управляващите и популацията в страната и да ги предизвиквам да поддържат политики, които Съединени американски щати поддържа, било то в Организация на обединените нации, било то в други районни конгреси, в НАТО или по други тематики, като да вземем за пример околна среда, военни въпроси, каквото се сетите.

Не ни е работа да се намесваме във вътрешната политика. Ние работим с тези, които са на власт, които и да са те. Това е работата ми. Ще работя с всеки, който бъде определен на власт тук. Разговаряли сме с съвсем всички тук и считам, че е обикновено. Това е методът, по който множеството дипломати се стараят да работят.

Приемам отговора Ви, само че въпреки това политиците от обединението на власт търсят ли съвет от Вас? Например във времена на рецесия като сегашните, когато те минават през бурни събития, те търсят ли съвет?
Ако някой ми зададе подобен въпрос, бих им споделил, че това е тяхно обвързване, това е тяхната работа. Необходимо е да седнат със своите другари или със своите съперници и да намерят решение на проблемите. Същият отговор бих дал на всеки, в случай че се обърне към мен с такава молба.

Две години след началото на войната в Украйна, съгласно Вас работят ли глобите против Русия? Руската стопанска система в действителност ли е толкоз наранена, колкото беше първичната концепция зад всички тези наказания?
Мисля, че глобите са ефикасни. Ние, както и съдружниците ни тук в Европа, непрекъснато обсъждаме какво бихме могли да създадем, с цел да бъдат глобите ни още по-ефективни. Не мисля, че е загадка, че Русия е дейна в това да намира способи за заобикаляне на глобите, които са наложили Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейски Съюз. В някои случаи съумяват, само че ние продължаваме деликатно да проучваме въпроса и да търсим способи за запълване на пропуските или намиране на нови способи да бъдат по-ясни позициите ни и да създадем глобите по-болезнени, в случай че щете.

Току-що говорихме за закона, кръстен на политическия пандизчия Магнитски, умрял в съветски затвор. Тази седмица различен мощен глас срещу корупцията в Русия – господин Навални, умря. Западът вложи ли задоволително старания да облекчи ориста му в пандиза съгласно Вас?
Разбирам какво ме питате... Ако би трябвало да съм почтен, страни като Съединени американски щати и други в Европейски Съюз да вземем за пример имат лимитирано въздействие в Русия в последно време. Посолството ни е доста по-малко от преди. Способността ни да беседваме с елементи от съветското общество, които не поддържат държавното управление, е фрапантно лимитирана.

Мисля, че е значимо да се има поради, че гибелта на господин Навални, за която скърбим и предаваме съболезнованията си на неговата вдовица, се дължи на президента Владимир Путин, на политиката и режима, който е открил в страната. Такива хора, за които може да се спори дали присъдата им е била легитимна… никой не трябва да умира в затвор, до момента в който излежава присъда. И мисля, че Русия, за жалост, е станала страна, която толерира сходен тип неща.

Говорейки за съветското въздействие, всяко публично лице от Съединени американски щати, гостувало в студиото ми, е подчертавало енергийната взаимозависимост като прикрит път за съветско въздействие в България. Смятате ли, че българските политици дават всичко от себе си, с цел да понижат или прекратят тази взаимозависимост?
Смятам, че България свърши доста добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия, от една-единствена страна. Русия приключи доставките на газ за България на 27 април 2022 година Така мисля. Това не беше предизвикано от нищо. Русия просто реши да го аргументи на България.

Гордеем се, че успяхме да работим взаимно с вашите длъжностни лица тук и да се опитаме да помогнем на България да откри различни източници на газ. България също по този начин преглежда способи, по които да диверсифицира от нуклеарна сила, съсредоточена единствено върху съветски доставки, източници и съоръжение, към други благоприятни условия. Това са все положителни вести. Много се радваме, че подписахме двустранно съглашение предходната седмица с България за съдействие в областта на гражданската нуклеарна енергетика.

Ще има централа на " Уестингхаус ", която ще бъде издигната тук през идните години. Това са все положителни, значими и доста рационални стъпки, подхванати от България, с цел да се подсигурява по-голяма самостоятелност. И най-после, ще загатна нефта като основен въпрос. До наскоро зависехте от основана в Русия компания за рафинирани нефтени артикули. Доколкото разбирам има поощряване от страна на държавното управление и други да се откри неруски покупател за обекта тук, в България. Считаме, че това би било добра концепция. Бихме се радвали този обект да бъде в български или европейски, а не съветски ръце в идните години.

В този подтекст, показали ли са интерес американски компании към закупуване на нефтената рафинерия " Лукойл ", откакто " Уестингхаус " ще доставя горивото за АЕЦ " Козлодуй "?
По отношение рафинерията, има няколко американски компании, които са били в София, в България. Ако би трябвало да съм почтен не съм в позиция да кажа или оценя какъв брой съществени или положителни биха били и какъв брой интензивно се стремят да купят рафинерията на " Лукойл ". По тематиката за нуклеарната сила се радваме, че ще бъде издигната централа на " Уестингхаус " тук.

За нас е от голяма важност това който и да е строителят на новата централа, да е от страна, която споделя полезностите, които се споделят и от България, от Съединени американски щати и от Европейски Съюз. Уверен съм, че това ще бъде по този начин.

Всяка нова страна крие доста изненади за задграничен посланик. Какво Ви изненада най-вече тук?
Бих споделил, че най-вече ме изненада фактът, че няма повече американски туристи тук. Попътувахме из България и посрещнахме много посетители през последните към девет месеца, откогато сме тук.

Всички, където и да ги заведем – в София, в Пловдив, по Черноморието, във Велико Търново, хората виждат тези места и остават впечатлени. Те са си впечатляващи! Бих споделил, че и измежду дипломатите преди мен, всички, с които разговарях, служили тук преди, споделяха какъв брой доста им е харесало тук. За множеството от тях, това е било обичаното им предопределение в дипломатическата работа.
 
Така че бих се радвал да видя повече американски туристи тук. Ние даваме своя дребен принос в фамилията ми, като планираме да доведем допустимо най-вече другари и родственици през идните месеци. Ще им покажем колкото се може повече от България и се надяваме да споделят за страната с повече хора.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР