Все още няма заподозрян за показното убийство на Мартин Божанов-Нотариуса,

...
Все още няма заподозрян за показното убийство на Мартин Божанов-Нотариуса,
Коментари Харесай

Все още няма заподозрян за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса

Все още няма обвинен за показното ликвидиране на Мартин Божанов-Нотариуса, апетитен за причинител на стотици имотни измами, съобщи БНР. Божанов беше прострелян нощес до автомобила си в Горна баня.

Защо Божанов е останал на независимост вместо да е обвинен и арестуван – този въпрос остава без отговор на този стадий. Очевидно е, че в случай че през годините проверяващите, прокуратурата и съда са свършили своята работа, Божанов по-вероятно щеше да е жив, въпреки и зад решетките.

Всъщност Божанов е един от не многото случаи в историята на " комисията Кушлев ", който е с действителна частична конфискация на имущество, само че това е от далечната към този момент 2008 година. Твърди се, че той е в дъното на най-малко 300 имотни измами единствено в столицата. Той е и един от брокерите на " правдивост " в дома на Темида посредством положителни контакти с магистрати - както в средите на прокуратурата, по този начин и на съда.

Божанов постоянно е предложил своите услуги на страни в цивилен и търговски разногласия, несъмнено - всичко това е коствало скъпо. Вероятно точно тези услуги или пък активността му с имотните измами са измежду претекстовете за това ликвидиране.

На 31 януари, към 19:20 ч., в региона на така наречен " Дипломатически клуб " в Горна Баня проехтяват няколко изстрела. Убийството на Мартин Божанов е осъществено пред очите на децата и брачната половинка му, която е чиновник в ГДБОП. Най-вероятната причина през годините Божанов да остане недостижим за правосъдната сиситема са връзките му с Министерство на вътрешните работи и упражняването на въздействие в прокуратурата и правосъдната власт.

" Според свидетелски показания са създадени два или три изстрела. Възприятията на другите жители са по друг метод. " - сподели Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Куршумите застигат 50-годишния Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Мъжът пада до автомобила си. Според източници на Българска национална телевизия, правосъдните медици са споделили, че гибелта е настъпила безусловно за секунди.

" Първоначалните находки са, че се отнася се за изстрели с огнестрелно оръжие, които са попаднали в тялото и може би в главата на лицето ", уточни Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

Според версия на проверяващите моментът на стрелбата е определен деликатно, защото по това време се сменят охранителите в тузарския клуб. Най-вероятно убиецът обаче не е влизал на територията на клуба, а е стрелял през оградата към жертвата.

" Имаме съмнение за мястото, откъдето е създадена стрелбата. Този терен също ще се огледа доста деликатно през днешния ден, с цел да уточним посоката на отдръпване и естествено на идване към мястото, на което е осъществено убийството. " - разяснява Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Няколко от охранителните камери обаче са запечатали убийството на Мартин Божанов.

" Установени са очевидци, които са скъпи за нас ", сподели още Живко Коцев.

Посочва се, че директен очевидец на убийството е брачната половинка Гергана Божанова, която дружно с двете си деца е била на метри от Божанов. Съпругата се оказва чиновник на Министерство на вътрешните работи, работи като проверяващ служител на реда в ГДБОП.

" Доколкото ми е знае се уволнявана веднъж, след което тя е обжалвала този наш акт. Възстановена е, сега към момента е на работа в ГДБОП, само че е в легален отпуск по майчиство ", изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Както в ГДБОП, по този начин и в други служби на Министерство на вътрешните работи сигналите против Мартин Божанов са доста. Криминалисти сочат, че той е забъркан в най-малко 300 имотни измами единствено в София. В ъндърграунд средите Божанов е прочут още като медиатор в решаването на проблеми в родното правораздаване, за което също е попадал във фокуса на проверяващите.

" Този човек е бил в годините забавен около делото Крашевски - Нотариуса. В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за опасност от негова страна по отношение на магистрати, които не са прокурори. По делото се работи и се разпитват очевидци. Установяват се и други неща. " - сподели Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

Заплашваните от Мартин Божанов съдии са Цветко Лазаров и Владислава Цариградска. По един от въпросите, който бил с веществен интерес над 5 милиона лв., Божанов първо опитал да предложи сериозен рушвет, само че магистратът отказал. След това почнали заканите. Преди години убитият и негов родственик са били разследвани за кражбата на дело за имотни измами, водено против нотариуса с отнети права Слави Крашевски.

" Именно ще проверим неговото житие, съществуване, престъпно минало. В какви кавги е забъркан, по тази причина споделям, че следва да съберем извънреден размер от информация. " - означи Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Именно имотните измами, с които Мартин Божанов се е занимавал, както и услугите му на медиатор в решаването на проблеми пред Темида, са две от вероятните версии за претекстовете за убийството му.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР