Все още не е постигнато споразумение с Унгария за актуализацията

...
Все още не е постигнато споразумение с Унгария за актуализацията
Коментари Харесай

Още няма споразумение с Унгария за 50 млрд. евро за Украйна, Орбан намекна, че е готов на отстъпки

Все още не е реализирано съглашение с Унгария за актуализацията на бюджета на Европейски Съюз във връзка с помощта за Украйна от 50 милиарда евро, съобщи дипломатически източник ден преди изключителната среща на европейските водачи, отдадена точно на тази тематика, предава БНР.

Той посочи, че Унгария демонстрира подготвеност да вдигне ветото си, само че по-късно дава лист с условия, които са неприемливи за останалите европейски водачи.

" Осъдени сме на единогласие и се стремим към него ", сподели източникът. Той въпреки всичко разясни, че в случай че се стигне до разновидността решението да се вземе от 26-те страни членки, то ще е общо сред тях и Украйна, а не поотделно с всяка страна.

Ситуацията в Близкия изток и военноморската задача на Европейски Съюз в Червено море също ще бъдат обект на диспути на водачите в четвъртък.

В същото време унгарският министър-председател Виктор Орбан удостовери в изявление за френското седмично списание " Поан ", че е подготвен да смекчи позицията си за потреблението на бюджета на Европейския съюз за пакет от помощи за Украйна, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Изявлението идва в навечерието на изключителната среща на върха на Европейски Съюз по този въпрос в четвъртък.

Вчера основният политически консултант на премиера на Унгария - Балаж Орбан, съобщи, че Унгария е отворена за предлагането 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за период от четири години.

" Унгария е подготвена да взе участие във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), в случай че бъде обезпечено, че отсега нататък ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това годишно решение би трябвало да има същото правово съображение, както и в този момент: то би трябвало да бъде единомислещо " гласят думите на Орбан, представени от " Поан ".

Виктор Орбан бе неприкрит критик на финансовата и военна помощ, оказвана от Европейски Съюз на Киев, като поддържаше близки връзки с Москва от началото на съветската инвазия в Украйна преди близо две години. Унгария бе единствената страна от Европейския съюз, която на срещата на върха през декември не утвърди въпросния пакет от финансова помощ за Украйна.

В изявлението за " Поан " унгарският министър-председател показва и увереност, че би могло да се има вяра на обява в английския в. " Файненшъл таймс ". В материала се споделя, че Европейският съюз ще подложи на напън унгарската стопанска система, ако Будапеща продължи да блокира новата помощ за Киев.

" След като " Файненшъл таймс " разгласява документ, който коментира в детайлности сюжет за финансова обсада и шантаж на Унгария, може да бъдем сигурни, че подобен вид съществува ", споделя Виктор Орбан.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР