Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото COVID

...
Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото COVID
Коментари Харесай

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш

Все още доста повече грипни вируси се потвърждават, в сравнение с Коронавирус и респираторните вируси, само че и те понижават. Коронавирусът е на доста ниски равнища и грипът господства над Коронавирус, като е засилен делът на грип вид B. Това сподели пред bTV проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ. По думите й протичащото се у нас съответствува напълно с трендовете, които се следят в Европа.

Тя разясни, че дребното области, в които има завишаване на заболеваемостта от грип, са във Враца, Монтана, Ловеч и Сливен, а заболеваемостта от Коронавирус e в порядъка на към 2 случая на 100 000.

Специалистката напомни, че грипната зараза не е сложна за различаване, а по този начин също и че лекуването не съставлява компликация, в случай че болестта се разпознае в точния момент. Тя предизвести обаче, че грипът може и да докара до затруднения, по тази причина е нужна нерешителност и нараснало внимание.

„ Коронавирус е леко протичащ. Натрупа се имунитет с имунизации, с боледувания. Все още преобладаващият омикрон по този начин се промени, че протича по-леко. Над 90% от вариантите са от този подвид, който чакахме с над 33 разновидности. Дойде, настъпи, засегна необятно хората и по-късно ще си отиде. Към момента няма предстоящ подвариант с разновидности, който да ни тормози, и евентуално ще имаме няколкомесечно мъртвило от COVID-19 “, разказа настоящата картина проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ се спря и на тематиката за коклюш като зараза, която буди терзания през последните седмици.

„ Все още нямаме огромен брой болни по отношение на западноевропейските страни, където имат по 5000 случая. При нас са 66, само че броят им много бързо нараства. Миналата година по това време сме имали едвам 4 случая “, разяснява проф. Христова.

Тя акцентира, че упованията на експертите са за продължаващ растеж, който ще надвиши 100.

„ Все още няма тъкмо пояснение, само че има няколко фактора, които способстват за развиването на сходни инфекции след Коронавирус пандемията. Вирусните инфекции потискат имунитета и след 3-4 години пандемия се оказваме с един не задоволително ефикасен имунитет, който позволява заболявания, които преди този момент не сме допускали “, разяснява специалистката.

Тя добави, че най-засегнати са децата до 5-6 години и до 18-19, и изясни, че в случаите, когато е направена ваксина, инфекцията протича с продължителна дразнеща кашлица.

„ Но при лица с нарушен имунитет се следят и класическите признаци, свързани с много тежка кашлица, цианоза на лицето, изпъкване на очите. При хора с незавършена имунизация и слаб имунитет има тежка кашлица, пристъпи и дефицит на въздух. Има и смъртни случаи, само че не в България “, сподели проф. Христова.

Проф. Христова разяснява и бактериалната зараза в Япония, която се популяризира бързо в последно време.

„ Това са инвазивни стрептококи, при които казусът е отделените отрови в кръвообращението. В множеството случаи предизвикват кожни инфекции с гнойни пъпки и стрептококови ангини с доста болежка. В единични случаи вършат систематична зараза, при която има некроза на мускулите. Те са редки инфекции, имахме единични случаи у нас преди доста години “, изясни тя. 

Проф. Христова уточни още, че наближава пролетта и би трябвало да чакаме кърлежовите инфекции, които са настоящи за този интервал от годината. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР